27. 4. 2013

Štúrovo pero

Štúrovo pero






Zlaté Štúrovo pero, ktoré je najvyšším ocenením v rovnomennej súťaži začínajúcich novinárov, si z dnešného vyhodnotenia v Krajskej knižnici Ľ. Štúra vo Zvolene odnáša časopis Rozhľad z Gymnázia Považská Bystrica. Cenu získava redakcia za dlhodobo výborný časopis, ktorý sa viac rokov po sebe umiestňuje na popredných miestach súťaže.
Cena je spojená s právom uverejňovať jeden rok na obálke časopisu symbol Zlaté Štúrovo pero. Redakcia zároveň získala finančnú odmenu 175 eur.
Víťazom súťaže stredoškolských časopisov za rok 2012 sa stal a finančnú odmenu vo výške 175 eur získal časopis Ťahák z Gymnázia Vráble.
Na druhom mieste sa umiestnili dve redakcie: Študentské slovo, Gymnázium Šrobárova ulica v Košiciach a Stretnutia, Gymnázium P.O. Hviezdoslava v Kežmarku. Časopisy získali finančnú odmenu 145 eur.
V absolútnom poradí sa na treťom mieste umiestnili tri časopisy: Quo vadis, Gymnázium sv. Košických mučeníkov v Košiciach, Nový Blesk, Športové gymnázium Jozefa Herdu v Trnave a Gymoš, Spojená škola Juraja Henischa Bardejov. Časopisy získali finančnú odmenu po 125 eur.
Ocenených bolo tiež ďalších šesť stredoškolských časopisov a dvaja pedagógovia.
Porota zložená s profesionálnych novinárov udelila v kategórii vysokoškolských časopisov prvú, druhú a tretiu cenu a to pre časopisy attelier, Like - magazín PEVŠ a OKO Časopis. Okrem, toho porota udelila dvom časopisom Cenu primátora mesta Zvolen a Cenu Krajskej knižnice Ľ. Štúra.
Hlavné ceny Literárneho fondu v kategórii novinárske príspevky stredoškolákov si odnášajú Annamária Ondrejková z Gymnázia v Považskej Bystrici, Miroslav Bellay z Gymnázia v Považskej Bystrici a Matej Sotník zo Súkromnej obchodnej akadémie v Žiline. Udelených bolo ešte aj ďalších päť prémií.
Hlavné ceny Literárneho fondu v kategórii novinárske príspevky vysokoškolákov získali Dáša Račková z Katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, Magdaléna Švecová z Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave a Veronika Pilátová z tej istej fakulty. Prémiu Literárneho fondu získala Gabriela Gažová z Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave.
Okrem toho Nadácia Slovenskej sporiteľne odmenila príspevky, ktoré sa aspoň v jednej rubrike venovali oblasti finančného vzdelávania. Porota udelila celkom osem ocenení.

Štúrovo pero je najprestížnejšia celoslovenská súťaž podporujúca a rozvíjajúca novinárske nadanie študentov stredných a vysokých škôl. Tento rok sa konal už 18. ročník.
Súťaž si získala veľkú popularitu a každoročne sa jej vyhodnotenia zúčastňuje okolo 200 študentov. Do tohto ročníka sa prihlásilo 84 stredoškolských, 9 vysokoškolských časopisov, 67 súťažiacich v kategórii novinárske príspevky stredoškolákov, ktorí zaslali 159 novinárskych príspevkov a v kategórii novinárske príspevky vysokoškolákov 20 súťažiacich s 50 novinárskymi príspevkami.
Súčasťou vyhodnotenia sú aj tlačové besedy a diskusie s významným hosťom z politického života Slovenska a úspešnými žurnalistami. Tento rok medzi účastníkov Štúrovho pera zavítal aj premiér Robert Fico.



Copyright © TASR 2013