27. 5. 2013

Art Film Fest News

Art Film Fest News


Blížiaci sa Art Film Fest, ktorý sa uskutoční od 21. do 26. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, uvedie vo svojom programe špeciálnu sekciu IN Film oslavuje 20 rokov.
Pod krídlami produkčnej spoločnosti IN Film, ktorú v roku 1993 založil producent Rudolf Biermann, vznikli za dve desaťročia existencie umelecké a kritikou uznávané slovenské a české filmy, ktoré zožali úspechy na medzinárodných festivaloch ako Toronto, Berlinale či Karlovy Vary, a aj mnohé populárne snímky s vysokou diváckou návštevnosťou.
Art Film Fest uvedie tucet z nich, diváci si ich budú môcť pozrieť na premietaniach pojazdného kinematografu v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.
„Je mi veľkou cťou a som Art Film Festu vďačný, že mi dovolí spolu s divákmi, osláviť dve desaťročia práce - niekedy viac, niekedy menej úspešnej, ale vždy robenej s láskou a vášňou. Nie sú to všetky filmy, ktoré sme vytvorili, ale ako výber poslúžia tomu, o čo sa vždy snažíme – zabávať divákov a nútiť ich rozmýšľať o živote,“ povedal Biermann, ktorý je rád, že filmy z jeho dielne sa uvedú na Art Film Feste aj preto, že je rodákom z Trenčína. 
Vo výbere nebudú chýbať kultové snímky Martina Šulíka z 90. rokov Všetko čo mám rád a Záhrada či Krajinka.
V komornom poetickom príbehu Všetko, čo mám rád o mužovi v strednom veku, ktorý sa pokúša o zásadnú zmenu vo svojom nerozhodnom a letargickom živote, si diváci pripomenú skvelé herecké výkony Juraja Nvotu, Zdeny Studénkovej, Jiřího Menzla či kultového spisovateľa Rudolfa Slobodu. Film získal Cenu slovenskej filmovej kritiky za rok 1992 a hlavné ceny na festivaloch v Cottbuse a Angers.
Návštevníci si budú môcť opäť vychutnať aj Šulíkov film Záhrada, ktorý nepochybne patrí do zlatého fondu slovenskej kinematografie. Príbeh o tridsiatnikovi Jakubovi, na ktorého sa valí jeden problém za druhým a preto odchádza na pár dní do opusteného domu po starom otcovi, ktorý si ho podmaní svojím magickým čarom, získal päť Českých levov, Cenu FIPRESCI na festivale v Karlových Varoch a mnoho ďalších medzinárodných ocenení. Nezabudnuteľne sa v ňom predviedli Roman Luknár, Marián Labuda či Zuzana Šulajová.
Diváci sa môžu počas nočných premietaní tešiť aj na divácke kinohity zo susedného Česka.
Román pro ženy Filipa Renča prinesie na plátna Zuzanu Kanócz a Mareka Vašuta ako vtipnú a zvláštnu mileneckú dvojicu dvoch generácií. Film je adaptáciou úspešného románu Michala Viewegha, na ktorého námet vznikol aj Román pro muže režiséra Tomáša Bařinu, ktorý Art Film Fest tiež uvedie.
Najmä ženské festivalové publikum ocení film Perfect Days – I ženy mají své dny
úspešnej českej režisérky Alice Nellis, ktorá načrela do života atraktívnej, sebavedomej, ale osamelej štyridsiatničky, ktorá má takmer všetko, o čom snívala. Jedna vec jej však chýba, a preto sa so všetkou vervou pustí do plánu zvaného Dieťa.
Snímka Obsluhoval jsem anglického krále, ktorá patrí k vrcholom tvorby legendárneho režiséra Jiřího Menzla, zavedie divákov do príbehov Bohumila Hrabala. V životných osudoch malého českého čašníka sa tu zrkadlia nádeje, konflikty, drámy i prehry, ktorými prešli české dejiny v minulom storočí.