28. 5. 2013

Kozolka podá trestné oznámenie a žaloby

Kozolka podá trestné oznámenie a žaloby

 


 Reakciou prokurátora Generálnej prokuratúry (GP) SR Jaroslava Kozolku na medializované články o jeho pôsobení v komunistickej kontrarozviedke je trestné oznámenie a žaloby na súd. Informoval o tom prostredníctvom hovorkyne GP SR Jany Tökölyovej.
"Vzhľadom na neustále medializované polopravdy a lži prinášané dennodenne denníkom Sme na moju osobu, som sa rozhodol podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre trestný čin ohovárania. Súčasne som kontaktoval advokáta za účelom spracovania občianskoprávnych žalôb, nakoľko boli porušené práva mojich príbuzných na ochranu osobnosti vydavateľom denníka Sme," napísal Kozolka.
Dodal, že bude kontaktovať Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) "za účelom zistenia možnosti opätovného preverenia skutočností uvádzaných v mojom bezpečnostnom dotazníku" a je ochotný opätovne absolvovať takzvaný detektor lži.
O tom, že Kozolka spolupracoval s komunistickou kontrarozviedkou, informoval spomínaný denník. Odvolával sa pritom na archívny spis, ktorý mu sprístupnil Ústav pre štúdium totalitných režimov v Prahe. Zo spisu podľa denníka vyplýva, že udával vtedajších kolegov – vojakov. Kozolka sa údajne stal agentom kontrarozviedky v januári 1989.