26. 5. 2013

Cannes Film Festival 2013

Cannes Film Festival 2013

Zlatú palmu na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes získal tento rok francúzsky príbeh lesbickej lásky La vie d'Adele, ktorý režíroval Francúz tuniského pôvodu Abdellatif Kechiche. V závere 66. ročníka festivalu to dnes večer oznámila medzinárodná porota, ktorej predsedal Steven Spielberg. Vyberala z 20 súťažných snímok.
Spielberg povedal, že porota sa výnimočne rozhodla udeliť Zlatú palmu nielen režisérovi, ale aj dvom hlavným predstaviteľkám filmu, ktoré stvárnili Adele Axarchopoulos a Lea Seydoux.
Takmer trojhodinový film, nazvaný v angličtine Blue is the Warmest Colour, prináša nezvyčajne dlhé a detailné scény lesbického sexu medzi oboma ženami. Napriek tomu nemožno film označiť jednoducho ako film o lesbickom páre. Kechiche jeho prostredníctvom vykreslil univerzálny veľký milostný príbeh.
"Chcel by som venovať toto ocenenie a tento film nádhernej francúzskej mládeži, s ktorou som sa stretol počas práce na tomto filme," povedal režisér, keď spoločne s oboma herečkami preberal ocenenie.
Venoval ho tiež revolúcii vo svojom rodnom Tunisku v roku 2011, ktorá viedla k reťazi povstaní tzv. arabskej jari.
"Majú tiež túto túžbu žiť slobodne, vyjadrovať sa slobodne a milovať v plnej slobode," citovala 52-ročného režiséra agentúra DPA.


Americký režisér Steven Spielberg obhajoval dnes večer na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes názorné sexuálne scény vo francúzskom príbehu lesbickej lásky a sebapoznávania La vie d'Adele (Blue is the Warmest Colour), ktorý na slávnostnom odovzdávaní tesne predtým získal hlavnú cenu festivalu, Zlatú palmu.
"Pre mňa je ten film veľký ľúbostný príbeh a vďaka tomu sme sa všetci cítili privilegovaní, nie zahanbení, že sme ako muchy na stene," povedal reportérom po slávnostnom odovzdaní cien Spielberg, ktorý viedol medzinárodnú porotu. Odpovedal na otázku, či film obsahujúci vášnivú šesťminútovú sexuálnu scénu, ktorý režíroval Francúz tuniského pôvodu Abdellatif Kechiche, prejde cez cenzúru v USA.
"Sme šťastní, že niekto mal odvahu porozprávať tento príbeh tak, ako to urobil," citovala režiséra, podľa ktorého bude mať film v USA úspech, agentúra DPA.
Porota udelila Zlatú palmu mimoriadne nielen režisérovi Kechichovi, ale aj dvom predstaviteľkám hlavných postáv, ktoré stvárnili Adele Exarchopoulos a Lea Seydoux. Trojica prijala dnes večer jedno z najvyšších filmových ocenení spoločne.
Adele Exarchopoulos hrá vo filme 15-ročné dievča, ktorého život sa zmení, keď sa zaľúbi do staršej ženy, ktorú hrá Lea Seydoux. Trojhodinový film zaujal dlhými, detailnými scénami lesbického sexu, ale tiež citlivým zobrazením procesu dospievania.
Festivalové publikum ocenilo film La vie d'Adele búrlivým potleskom postojačky (standing ovation), informovala agentúra Associated Press.
Porota však rozdelila ceny viacerým filmom. Druhé najvýznamnejšie ocenenie, Veľkú cenu poroty (Grand Prix) dostal film bratov Coenovcov o folkovom pesničkárovi zo 60. rokov Inside Llewyn Davis. Ocenenie prevzal predstaviteľ hlavnej postavy Oscar Isaac.
Cenu za najlepší mužský herecký výkon dostal 76-ročný Bruce Dern za film režiséra Alexandra Payna Nebraska, v ktorom otec so synom putujú z Montany do Nebrasky. Hlavná predstaviteľka z Oscarového filmu The Artist, Bérénice Bejo, získala cenu za najlepší ženský herecký výkon za stvárnenie osamelej matky balansujúcej medzi bývalým manželom počas jeho návštevy a novým snúbencom, vo filme The Past iránskeho režiséra Asghara Farhadiho.
Cenu poroty, tretie najvyššie ocenenie v Cannes, dostala japonská dráma o zámene detí pri narodení nazvaná Like Father, Like Son, ktorú režíroval Kore-eda Hirokazu. Mexický filmár Amat Escalante si odniesol cenu za najlepšiu réžiu za drámu o brutálnej vojne s drogami Heli.
Singapurský režisér Anthony Chen získal Zlatú kameru, cenu za najlepšiu hranú filmovú prvotinu, za svoj film Ilo Ilo. Odohráva sa za finančnej krízy v Ázii v roku 1997 a rozpráva o singapurskej rodine a jej novej slúžke.
Steven Spielberg povedal, že porota "prostredníctvom týchto filmov prešla celý svet".


Hlavné ceny 66. ročníka oznámil predseda poroty, americký režisér Steven Spielberg:

- Zlatá palma: La vie d'Adele, réžia Abdellatif Kechiche (Francúzsko)

- Veľká cena poroty: Inside Llewyn Davis, réžia Ethan a Joel Coenovci (USA)

- Cena poroty: Like Father, Like Son, réžia Kore-Eda Hirokazu (Japonsko)

- Najlepšia herečka: Bérénice Bejo vo filme The Past, réžia Asghar Farhadi (Irán)

- Najlepší herec: Bruce Dern vo filme Nebraska, réžia Aexander Payne (USA)

- Najlepší scenár: Ťia Čang-kche (Čína) za film A Touch Of Sin

- Najlepšia réžia: Amat Escalante (Mexiko), za film Heli

- Zlatá palma za najlepší krátky film: Safe (Južná Kórea),

- Zlatá kamera za najlepší filmový hraný debut: Ilo Ilo, réžia Anthony Chen (Singapur)

Copyright © TASR 2013