20. 6. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Medzinárodná mediálna spoločnosť News Corporation čelí žalobe za nezákonné sledovanie telefónnej komunikácie, ktorú podala dablérka americkej herečky Angeliny Jolie. Eunice Huthart, ktorá s Jolie spolupracovala na filmoch Wanted (2008), Pán a Pani Smithovci (2005) a Lara Croft: Tomb Raider (2001), v žalobe uvádza, že sa jej počas rokov 2004 až 2005 strácali hlasové správy.
Podľa dokumentov okresného súdu v Los Angeles novinári zverejnili ukradnuté informácie určené Huthart v periodikách patriacich News Corporation. V správach Jolie uvádzala rôzne podrobnosti týkajúce sa jej práce. Tieto správy však Huthart nikdy neprijala. Poškodená dodala, že mala problémy s komunikáciou aj s členmi rodiny a priateľmi. V jednom prípade dokonca nemohla utešiť svoju dcéru, ktorej sa nepodarilo informovať ju o problémoch so šikanou v škole. Skutočnosť, že neodpovedá na správy, jej vyčítal aj manžel. Huthart je však presvedčená, že jej telefónnu komunikáciu sledovali pre získanie informácií o slávnej herečke.
Taktiež prezradila, že jej meno, telefónne číslo a iné osobné informácie mal vo svojich poznámkach k dispozícii súkromný detektív Glenn Mulcaire, ktorý pracoval pre News of the World patriace News Corporation a ktorého v roku 2007 uväznili pre nezákonné odpočúvanie asistentov štátnych predstaviteľov.
Ide o vôbec prvé obvinenie spoločnosti v USA od vypuknutia škandálu odpočúvania telefonátov vo Veľkej Británii, v dôsledku ktorého musel po 168 rokoch ukončiť činnosť bulvárny nedeľník News of the World. Hovorca News Corporation sa k súčasnej kauze odmietol vyjadriť.
 


©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


 
Radiožurnál Českého rozhlasu odvysiela v nedeľu 23. júna o 17.00 h Hovory z Lánov s prezidentom Milošom Zemanom. Ten sa rozhodol obnoviť tradíciu, že prezident komentuje dianie v krajine, ktorú naposledy dodržiaval prezident Václav Havel.
Hovory z Lánov vysielal Československý, neskôr Český rozhlas v rokoch 1990-2000. Okrem Havla sa v nich k aktuálnemu dianiu v Česku vyjadrovali napríklad aj Václav Klaus, Miloš Zeman či Pavel Tigrid, informoval server Novinky.cz.
Český rozhlas bude Hovory z Lánov vysielať štvrťročne.
Zámok Lány je oficiálnym letným sídlom prezidenta, nachádza sa na okraji křivoklátskych lesov - Chránenej krajinnej oblasti Křivoklátsko - v Stredočeskom kraji. Barokový zámok je úzko spojený s osobou prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka, ktorý je v obci Lány spoločne s manželkou aj pochovaný. Neskôr ho často využívali prezidenti Václav Havel a Václav Klaus.

Copyright © TASR 2013