17. 6. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Grécky premiér Antonis Samaras dnes ponúkol svojim koaličným partnerom obnovenie zrušeného verejnoprávneho rozhlasu a televízie (ERT) v oklieštenej verzii pod dočasným vedením a reorganizáciu vlády, aby upokojil politickú situáciu v krajine a zabránil predčasným voľbám. O jeho ponuke informoval agentúru Reuters nemenovaný vládny predstaviteľ.
Náhle minulotýždňové zrušenie Helénskej vysielacej spoločnosti (ERT) v rámci úsporného programu krajiny vyvolalo v krajine i krehkej trojstranovej koalícii konzervatívneho premiéra politickú nestabilitu.
Samaras dnes ponúkol svojim koaličným partnerom, Panhelénskemu socialistickému hnutiu (PASOK) a Demokratickej ľavici (DIMAR) aj výber námestníka ministra, ktorý by bol poverený dohľadom nad obnovenou ERT počas prechodného obdobia.
"Je to posledný pokus premiéra o kompromis a vyhnutie sa voľbám," citoval Reuters svoj zdroj. Povedal, že Samaras ponúkol aj reorganizáciu svojej vlády koncom júna a úpravu koaličnej zmluvy so spojencami, aby sa zlepšila ich spolupráca.
Lídri oboch menších stredoľavých strán v rok starej koaličnej vláde ostro nesúhlasia s minulotýždňovým rozhodnutím premiéra zatvoriť ERT. Samaras s nimi dnes rokoval v snahe získať parlamentnú podporu pre zatvorenie ERT.
Zamestnanci ERT pokračujú v nepovolenom živom vysielaní už od zatvorenia z 11. júna, čo podporuje aj Európska vysielacia únia (EBU), ktorá zastupuje verejnoprávne televízne a rozhlasové stanice po celom kontinente.

Copyright © TASR 2013