26. 6. 2013

Na rade je Petit Press ?

Na rade je Petit Press ?


Český miliardár slovenského pôvodu Andrej Babiš a jeho firma Agrofert sú novým majiteľom mediálnej spoločnosti Mafra, ktorá vydáva celoštátne české denníky Mladá fronta DNES a Lidové noviny, ale prevádzkuje aj internetový server iDNES.cz či hudobnú televíziu Óčko. Uviedli to dnes české médiá.
Úspešný podnikateľ narodený v Bratislave, ktorý je šéfom pôdohospodárskej, potravinárskej a chemickej holdingovej spoločnosti Agrofert, je i lídrom politického zoskupenia ANO 2011, ktoré sa chystá uchádzať o priazeň voličov v blížiacich sa parlamentných voľbách. V ostatnom rebríčku amerického magazínu Forbes z marca 2013 patrí Babišovi medzi najbohatšími ľuďmi sveta 736. priečka s majetkom 1,5 miliardy eur.
V mediálnej oblasti začal Agrofert, ktorý o transakcii informoval v tlačovom vyhlásení, podnikať vlani, keď po celej ČR začal distribuovať bezplatný týždenník 5plus2 v náklade milión výtlačkov. V apríli tohto roka prevzal na Slovensku spoločnosť Ecopress, vydavateľa denníka Hospodárske noviny. Babiš v uplynulých mesiacoch rokoval aj o kúpe vydavateľskej skupiny Ringier Axel Springer CZ. Tento najväčší vydavateľ dennej tlače v ČR však medzičasom oznámil, že rokovania s Agrofertom ukončil.
Mafra podľa slov jej predstaviteľov pristúpila k predaju zo strategických dôvodov bez ohľadu na to, že vidí perspektívy i na českom trhu.

Copyright © TASR 2013