24. 1. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Novým predsedom Asociácie hovorcov Slovenska (AHS) sa stal hovorca Ozbrojených síl Milan Vanga. Pre TASR to uviedla Lenka Bosá z AHS.
"Asociácia hovorcov Slovenska (AHS) bude aj po výmene členov Rady AHS slúžiť ako dobrovoľné profesijné združenie hovorcov, ktoré pomáha svojim členom odborne rásť a reaguje na aktuálne otázky hovorcovskej etiky. O novom zložení Rady hlasovali staronoví členovia AHS na riadnom zasadnutí," vysvetlila Bosá.
Žezlo predsedu Rady AHS prebral od Jána Orlovského niekoľkonásobný víťaz ankety Hovorca roka, Milan Vanga (hovorca Ozbrojených síl SR). Na kresle podpredsedu ostáva na najbližšie obdobie Stanislav Jurikovič (hovorca Ministerstva hospodárstva SR). Za nových členov Rady AHS boli riadnym hlasovaním menovaní tohtoroční víťazi ankety Hovorca roka 2013 – Zuzana Eliášová (hovorkyňa ČSOB), Iveta Tyšlerová (hovorkyňa BSK) a Boris Chmel (hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR). Šesticu uzatvára pôvodný člen Tomáš Kráľ (Siemens).
AHS bude podľa Bosej pokračovať v organizácii podujatí, ktoré "pomáhajú profesionálnemu rastu členov a nadväzovaniu širších regionálnych kontaktov". V nasledujúcich mesiacoch sú na programe výjazdové zasadnutia v spolupráci s vysokými školami, odborné workshopy a iné networkingové aktivity. Aktuálny program bude vždy zverejnený na oficiálnej stránke hovorca.sk.
Asociácia hovorcov Slovenska vznikla v roku 2005 ako nezávislá a apolitická profesijná organizácia. Má niekoľko desiatok aktívnych členov a pri internej komunikácii využíva databázu približne 250 hovorcov z celého Slovenska. Fórum je otvorené pre všetkých hovorcov a ľudí zodpovedných za externú komunikáciu na Slovensku v štátnej správe, samospráve a súkromnom sektore.


Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) ponúkajú novinárom z relevantných redakcií post poslaneckého asistenta. Reagujú tak na obmedzenia, ktoré pre novinárov zavádza Kancelária Národnej rady SR spadajúca priamo pod predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD). Obyčajní obmedzenia považujú za krok späť pred rok '89 a avizujú, že sa pokúsia odvolať šéfa zákonodarného zboru.
"Ktorákoľvek relevantná redakcia nás požiada, aby sme ich zamestnancov zobrali ako našich asistentov za symbolické jedno euro, urobíme tak. Takýmto spôsobom všetci zamestnanci redakcií získajú väčší a lepší prístup do priestorov Národnej rady," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii líder OĽaNO Igor Matovič.
Dodal, že Paška sa zrejme pri zavádzaní obmedzení pomýlil, podľa Matoviča mal "cenzúru tlače" zaviesť až po prezidentských voľbách, v ktorých kandiduje aj Paškov stranícky šéf a premiér Robert Fico (Smer-SD). "Myslím si, že od kandidáta kvôli tomu dostane po ušiach," doplnil Matovič, ktorý sa nádeja, že Fico Paškovi prikáže obmedzenia stiahnuť. Zároveň poznamenal, že boľševik sa môže tváriť ako kresťan či demokrat, ale vždy zostane boľševikom.
Šéf klubu OĽaNO Jozef Viskupič avizoval, že rozbieha proces na odvolávanie Pavla Pašku z funkcie predsedu parlamentu. "Prvý medzi rovnými by nemal takýmto spôsobom, tajne, zo dňa na deň, bez informovania kolegov, konať a riadiť parlament. Boli tu v minulosti omnoho menšie dôvody na odvolávanie predsedu parlamentu ako tento," povedal Viskupič. Podľa neho akékoľvek prekážky v informovaní občanov sú reálny dôvod na to, aby bol Paška odvolávaný. Viskupič plánuje navrhnúť odvolávanie Pašku na začiatku blížiacej sa schôdze, ktorá sa začne 28. januára.
Viskupič tiež podotkol, že Paška rozhodnutím o obmedzeniach vyjadril sympatie s diktátormi na Ukrajine, kde vládna moc obmedzila občanom slobodu prejavu. "Chcem pripomenúť pánovi Paškovi, že je predsedom slovenského nie ukrajinského parlamentu, je 24 rokov po Nežnej revolúcii a aj keď mu to je nepríjemné, vládna moc potrebuje kontrolu a mal by rešpektovať právo občanov na informácie," vyhlásil Viskupič.
Igor Hraško pripomenul, že väčšinu káuz, za ktoré sa Smer-SD hanbí, odhalili novinári v parlamente. Vládna strana im preto chce brániť v informovaní občanov o dianí v parlamente. "Smer chce zabrániť informovať občanov prostredníctvom novinárov v parlamente o tom, že niektorí poslanci pijú počas pracovnej doby, že nechcú pustiť ľudí na verejné zasadnutie parlamentu, koľko poslancov je v práci počas rokovania, aké hry sa hrajú počas rokovania, akú krížovku práve lúštia," povedal. Hraško nechápe, prečo sa Smer-SD bojí kontroly, keď vytvára ilúziu "dobre fungujúcej vládnej strany".
Podľa obmedzení by sa novinári mohli pohybovať len po vyhradených priestoroch v parlamente, nesmeli by fotiť a filmovať osobné veci poslancov, za porušenia by im mohla hroziť strata akreditácie a zákaz vstupu do Národnej rady SR.

Copyright © TASR 2013