22. 1. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Pri násilných stretoch medzi demonštrantami a ukrajinskými policajnými silami utrpelo za posledné dni zranenia najmenej 35 novinárov. V utorok o tom informuje miestny mimovládny Inštitút pre masové informácie, ktorý sa zaoberá monitorovaním dodržiavania práv novinárov. Medzi zranenými sú predovšetkým miestni reportéri, skupina však informuje aj o prípade korešpondenta ruskej televíznej stanice REN TV, ktorého zranil ohlušovací granát a v nemocnici leží so zlomenou nohou.
Novinári pokrývajúci demonštrácie v Kyjeve majú strach najmä pred gumovými projektilmi, ktoré proti protestujúcim používajú špeciálne zásahové jednotky. Policajti podľa ukrajinského inštitútu zadržali aj dvoch dopisovateľov Rádia Sloboda a prepustili ich až po siedmich hodinách. Novinári Dmytro Barkar a kameraman Igor Ischanov pritom tvrdia, že policajti ich brutálne zbili. "Brutálne ma zvalili na zem a sňali mi helmu. Niekoľkokrát ma udreli do hlavy obuškami," tvrdí Barkar na videozázname zverejnenom na stránke Rádia Sloboda.
Podľa Indexu novinárskej slobody za rok 2013 zostaveného organizáciou Reportéri bez hraníc patrí Ukrajina medzi najhoršie krajiny - zo 179 skúmaných krajín sa umiestnila až na 126. priečke.



Venezuelský prezident Nicolás Maduro označil telenovely za škodlivé, keďže šíria antihodnoty, čím sú spoluzodpovedné za vysokú mieru zločinu v krajine. Maduro preto poveril svojho viceprezidenta Jorgeho Arreazu, aby sa v pondelok stretol s producentmi a predstaviteľmi televízií v záujme úpravy svojich programov. Podľa vlády sú totiž televízie zo zákona povinné vysielať "spoločensky zodpovedné" programy. Populárne telenovely, ktorými je Venezuela známa aj v USA či v Európe, takými podľa prezidenta nie sú. Podľa nástupcu Huga Cháveza totiž pred mladými oslavujú zbrane, násilie a drogy.
Venezuelu, krajinu s najväčšími zásobami ropy na svete, trápi okrem vysokej inflácie aj vysoká miera zločinnosti. V roku 2013 tu nezisková organizácia OVV zaznamenala 79 vrážd na 100-tisíc obyvateľov.



Britský herec Benedict Cumberbatch potvrdil účinkovanie v pripravovaných sezónach seriálu Sherlock (2010). "Budem pokračovať," vyhlásil Cumberbatch na tohtoročnom TCA Press Tour (sympózium televíznych staníc, pozn. SITA). "Milujem ten seriál. Posilňuje ma," dodal známy herec. Predstaviteľ Sherlocka Holmesa tiež vyvrátil tvrdenia, že by sa britský seriál sporil s americkou verziou, ktorú jej tvorcovia nazvali Elementary (2012). "Je to hlúposť," skonštatoval 37-ročný Cumberbatch.
Štvrtú a piatu sezónu Sherlocka v súčasnosti pripravujú tvorcovia Mark Gatiss a Steven Moffat. Dátum premiéry síce zatiaľ nie je jasný, tvorcovia však ubezpečili, že štvrtú sezónu uvedú tak rýchlo, ako to bude možné. Tretia sezóna sa pritom na televízne obrazovky dostala začiatkom roka po dvojročnej prestávke.
Benedict Cumberbatch si okrem Sherlocka Holmesa zahral aj Stephena Hawkinga v televíznom filme Hawking (2004) a diváci ho môžu poznať aj zo snímok Nezlomná vôľa (2006), Pokánie (2007), Third Star (2010), Vojnový kôň (2011) či Jeden musí z kola von (2011). Minulý rok sa objavil aj v akčnom sci-fi Star Trek: Do temnoty, kde stvárnil Johna Harrisona alias Khana.

Kanadský herec Patrick J. Adams a jeho britský kolega Jason Isaacs si zahrajú v štvordielnom miniseriáli Rosemary's Baby, ktorý nakrútia podľa knihy Rosemary má dieťatko (1967) zosnulého amerického spisovateľa Iru Levina. Tridsaťdvaročný Adams sa predstaví v úlohe Guya, manžela Rosemary Woodhouse, ktorú stvárni Zoe Saldana. Päťdesiatročný Isaacs stvárni Romana Casteveta.
O scenár pripravovanej novinky spoločnosti NBC sa postarali James Wong a Scott Abbott. Réžiu má na starosti Agnieszka Holland. Nakrúcanie by sa malo začať už čoskoro v Paríži. "Príbeh sme zmodernizovali a presunuli do Paríža, ale i naďalej ostáva verný duchu klasického románu Iru Levina," uviedla nedávno prezidentka NBC Entertainment Jennifer Salke.
Rosemary má dieťatko sa dočkalo už filmového spracovania. Snímku o mladom manželskom páre, ktorý sa presťahuje do nového bytu, pričom sa okolo nich začnú diať podivuhodné veci, nakrútil v roku 1968 režisér Roman Polanski. Hlavnú ženskú postavu, Rosemary Woodhouse vo filme stvárnila Mia Farrow a jej manžela Guya zas John Cassavetes.
Patrick J. Adams sa narodil 27. augusta 1981 v kanadskom Toronte. Účinkoval vo filmoch ako napríklad Orpheus (2006), Rosnička (2009) či The Waterhole (2009). V súčasnosti stvárňuje Michaela Rossa v seriáli Suits (2011), známom aj ako Kravaťáci.
Rodený Liverpoolčan Jason Isaacs sa preslávil vo vojnovej dráme Patriot (2000). Známy je aj ako Lucius Malfoy zo série filmov o Harrym Potterovi (2002, 2005, 2007, 2010, 2011) alebo ako kapitán Hook a pán Darling z adaptácie Petra Pana (2003).

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.