23. 1. 2014

Zomrel Carlo Mazzacurati

Zomrel Carlo Mazzacurati


Taliansky režisér a scenárista Carlo Mazzacurati, ktorého snímka Il toro (Býk) získala v roku 1994 na filmovom festivale v Benátkach Strieborného leva, zomrel v stredu po dlhšej chorobe v mestečku Monselice vo veku 57 rokov. Oznámila to dnes agentúra APA.
Rodák z Padovy absolvoval štúdium literárnych vied na univerzite v Bologni. Ako režisér debutoval krátkometrážnou snímkou Vagabondi (1979). Na celovečerný debut Notte italiana si počkal ešte ďalších osem rokov, avšak hneď sa ním na scéne etabloval.
Neskôr sa podujal sfilmovať román Goffreda Pariseho (1929-1986) Il prete bello, ktorého ústrednou témou je exkomunikácia. Režisér sa však venoval vo svojich prácach aj kolapsu režimov vo východnej Európe, životu na severovýchode Talianska, problematike konzumizmu a vývoja priemyselnej spoločnosti.
Mazzacurati sa dočkal piatich nominácií na talianskeho Oscara - cenu David di Donatello. Jeho práce sa objavili i na mnohých ďalších festivalových prehliadkach (Bastia, Biarritz, Locarno, Montpellier, Rím). Bol aj príležitostným hercom - zahral si okrem iného aj vo filme svojho kolegu Nanniho Morettiho Palombella rossa.


Copyright © TASR 2013