19. 1. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Zvýšiť citlivosť občanov voči netransparentnému uplatňovaniu právomocí samospráv a štátnych inštitúcií na lokálnej a regionálnej úrovni je cieľom projektu Občania pre demokraciu. Od januára až do decembra projekt uskutočňuje LOToS - spolok lokálnych televíznych staníc Slovenska. Ako ďalej agentúru SITA informovala výkonná riaditeľka LOToS Nataša Petrová, v rámci projektu vzniknú tri publicistické relácie. Pripravia ich redaktori lokálnych a regionálnych televízií. V reláciách ukážu obyvateľom miest a obcí, ako sa môžu zapojiť do kontroly a spravovania vecí verejných. Počíta sa s tým, že do výroby a vysielania relácií sa zapojí vyše 20 lokálnych a regionálnych televízií, ktoré sú združené v Spolku lokálnych televíznych staníc Slovenska.
Súčasťou projektu sú aj školenia zamerané na rozvoj kritického myslenia a novinárskych zručností. Redaktori zapojení do projektu by sa na nich mali naučiť spracovať témy nezaujato, kvalitne a pritom divácky atraktívne. Publicistické relácie, ktoré pripravia budú o: transparentnosti verejnej správy, transparentnosti a verejnej kontrole súdnej moci a o kontrole zo strany skupín alebo jednotlivcov nezávislých od štátu. V neposlednom rade je podľa Petrovej cieľom projektu Občania pre demokraciu zviditeľniť prácu mimovládnych organizácií, ktoré pôsobia v oblasti kontroly spravovania vecí verejných.
Ako dodala Nataša Petrová, projekt Občania pre demokraciu získal podporu 33 391 eur z Fondu pre mimovládne organizácie, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2009-2014. Správcom fondu je Nadácia otvorenej spoločnosti - Open Society Foundation. Granty Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska sú príspevkom Islandu, Lichtenštajnska a Nórska k znižovaniu sociálnych a ekonomických rozdielov v Európe a k posilňovaniu bilaterálnych vzťahov medzi týmito krajinami a prijímateľskými krajinami v EÚ. Tieto tri krajiny úzko spolupracujú s EÚ na základe Dohovoru o Európskom hospodárskom priestore (EHP). Výška grantov EHP a Nórska pre obdobie rokov 2009-2014 je 1,79 miliardy eur, pričom príspevok Nórska tvorí 97 % z celkových finančných prostriedkov. Granty sú určené pre mimovládne organizácie, výskumné a akademické inštitúcie, verejné a súkromné sektory v 12 najnovších členských štátoch EÚ, Grécku, Portugalsku a Španielsku. S darcovskými štátmi existuje široká spolupráca a aktivity môžu byť vykonávané až do roku 2016. Hlavnými oblasťami podpory sú životné prostredie a klimatické zmeny, posilnenie občianskej spoločnosti, rodová rovnosť, zdravie, deti a mládež, súdnictvo, kultúrne dedičstvo, štipendiá a cezhraničná spolupráca, dodáva sa v tlačovej správe Spolku lokálnych televíznych staníc Slovenska. Viac o projekte možno nájsť na webstránke spolku - http://www.lotos.sk.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.