7. 3. 2014

BONANNO NEWS 15

BONANNO NEWS 15




V súdnej kauze pre články Nového Času o stretnutí sudcov a právnikov v bare Bonanno z roku 2010 dnes vypovedal dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Pavol Kubíček. Sudkyňa ho predvolala ako svedka, pretože novinárke Nového Času v roku 2011 odpovedal na otázku o účasti pedagóga fakulty Tomáša Valenta na spomínanom stretnutí.
„Vychádzal som z toho, že s médiami je potrebné komunikovať a preto keď som dostal na služobný mail otázku k tomuto prípadu, stretol som sa s pánom docentom Valentom, aby mi vysvetlil svoju účasť na tomto podujatí a zaujal k tomu stanovisko,“ hovoril dnes profesor Kubíček. Valent mu vtedy povedal, že išlo o súkromné stretnutie občianskeho združenia Justičný Oskar, a že on sa nedopustil ničoho, čo by bolo v rozpore s dobrým správaním sa vysokoškolského učiteľa. „Keďže pána docenta poznám viac ako 40 rokov, nemal som dôvod pochybovať o pravdivosti jeho slov, a preto som vo vyjadrení médiám uviedol, že sa domnievam, že pán docent Valent sa ocitol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste,“ vypovedal dnes dekan Kubíček. Podľa vlastných slov nemal záujem o podrobnejšie informácie. Na to, že by mu Valent rozprával o chráničoch uší a makete samopalu, si profesor nepamätá.
Nový Čas v júni 2011 informoval o akcii, na ktorej právnik na dôchodku Tibor Péchy na ulici pred barom v Rajeckých Tepliciach vítal prichádzajúcich hostí s modrými slúchadlami na ušiach a nefunkčným samopalom v ruke. Denník vtedy pripomenul, že pár mesiacov predtým Ľubomír Harman s modrými chráničmi na ušiach a samopalom v ruke zastrelil v bratislavskej Devínskej Novej Vsi sedem ľudí.
Na dnešné pojednávanie v prípade žaloby sudcu Najvyššieho súdu SR Milana Lipovského mal na Okresný súd Bratislava II prísť vypovedať aj Péchy. Ten prevzal doručenku, ale na súd neprišiel. Sudkyňa však trvá na jeho osobnom vypočutí, aj keď už vypovedal v tejto veci na inom pojednávaní. V kauze je totiž pre články na súde aktuálne osem žalôb. Okrem sudcu Lipovského, ktorý žiada od vydavateľa novín 100-tisíc eur, sa súdia aj ďalší sudcovia najvyššieho súdu Štefan Michalík, Daniel Hudák a Juraj Seman. Žalobu podal aj niekdajší námestník generálnej prokuratúry Ladislav Tichý, ktorý pýta 200-tisíc eur. Peniaze pýta aj Péchy a podnikateľ Štefan Comorek, ktorého manželka vlastní bar Bonanno. Minulý rok pribudla žaloba občianskeho združenia Justičný Oskar, ktoré žiada od vydavateľstva milión eur ako náhradu škody. Navrhovatelia tak žiadajú dokopy približne 1,7 milióna eur. Žaloba sudcu z Čadce Jozefa Korduliaka bola zastavená pre nezaplatený poplatok.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.