19. 3. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Zmluva Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) s Televíziou Trenčín, ktorá od začiatku mesiaca obmedzila svoje vysielanie, bola neplatná už 16 mesiacov. Bývalé vedenie samosprávneho kraja jej však napriek tomu minulý rok vyplatilo takmer 360-tisíc eur. „TSK si preštudoval túto zmluvu, ktorá tu bola od roku 2005 a na základe vypracovaných právnych analýz sme konštatovali, že tento zmluvný vzťah sa skončil k 13. novembru 2012,“ povedal na dnešnej tlačovej besede predseda TSK Jaroslav Baška. „Dôvodom ukončenia zmluvného vzťahu zo strany kraja je skutočnosť, že táto zmluva bola uzavretá na dobu určitú, v čase trvania platnosti licencie T/126, ktorú udeľuje Rada pre vysielanie a retransmisiu,“ doplnil.
Na základe týchto skutočností kraj prevádzkovateľovi televízie - spoločnosti Slovakia okolo sveta, s.r.o. - zaslal oznámenie, že s ním ukončuje zmluvný vzťah. Následne navrhli, že s týmto médiom podpíšu rovnakú zmluvu, akú majú s TSK uzavreté ostatné regionálne televízie. „Z celkového objemu zazmluvnených televízií Televízia Trenčín tvorila až takmer 85 percent finančných nákladov, ktoré dáva TSK na prezentáciu v regionálnych televíziách. Nepomer je veľký a ten monopol, ktorý tu mala trenčianska televízia, je zjavný. Našou filozofiou je, aby žiadna televízia nemala takýmto spôsobom monopol a aby sme dokázali informovať cez regionálne médiá za finančné prostriedky, ktoré si môže kraj dovoliť hlavne v čase, keď sa má schváliť rozpočet,“ povedal Baška. O tom, prečo kraj v minulosti platil jednej televízií neporovnateľne viac, nechce Baška polemizovať.
Agentúra SITA sa pokúsila skontaktovať s riaditeľom televízie Petrom Hlucháňom, avšak neúspešne. Na stránke televízie sa uvádza, že musela pristúpiť k obmedzeniu vysielania v DVB-T a v súčasnosti vysiela len na webe. "A to nielen pre technickú prestávku, ale najmä preto, že náš hlavný klient - Trenčiansky samosprávny kraj - v zmysle riadnej zmluvy, ktorú bezproblémovo plnil vyše deväť rokov, po nástupe nového vedenia za naše mediálne služby už tretí mesiac neplatí. Zo skúseností viete, že peniaze sú kyslíkom trhového prostredia a ak vám niekto neplatí, začínate sa dusiť,“ píše sa na stránke média.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.