17. 3. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

 


Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) na čele s Jaroslavom Baškom stopol platby Televízií Trenčín Tá preto obmedzila svoje vysielanie. Médium zároveň žiada krajských poslancov, aby túto situáciu začali konštruktívne riešiť. V minulosti dostáva televízia od župy ročne viac ako 300-tis. eur, čo niektorí členovia krajského zastupiteľstva kritizovali. „Televízia Trenčín v týchto dňoch musela pristúpiť k obmedzeniu vysielania v DVB, a to nielen pre technickú prestávku, ale najmä preto, že náš hlavný klient - Trenčiansky samosprávny kraj - v zmysle riadnej zmluvy, ktorú bezproblémovo plnil vyše deväť rokov, po nástupe nového vedenia za naše mediálne služby už tretí mesiac neplatí! Zo skúseností viete, že peniaze sú kyslíkom trhového prostredia a ak vám niekto neplatí, začínate sa dusiť,“ píše sa v tlačovej správe, ktorú televízia zverejnila na svojej stránke. Jej riaditeľ Peter Hlucháň sa pre agentúru SITA odmietol vyjadriť s tým, že je ochotný svoj postoj prezentovať len v živom vysielaní.
Podpredseda TSK Jozef Trstenský hovorí, že za neplatím je zlá finančná situácia kraja. Rozpočet je podľa jeho slov veľmi napnutý a chýbajú v ňom peniaze napríklad na súvislú opravu ciest. "Samosprávny kraj hľadá všetky možnosti ako naplniť svoj rozpočet a jednou z nich bolo krátenie finančných prostriedkov na trenčiansku televíziu, ktorá v uplynulých rokoch dostávala od samosprávneho kraja viac ako 300-tis. eur. To v danej situácií považujme za príliš veľkú sumu peňazí,“ skonštatoval. Ako ďalej podotkol, suma nezodpovedala množstvu a kvalite poskytovaných služieb. O tom ako a či vôbec bude samosprávny kraj s televíziou ďalej spolupracovať, je podľa neho potrebné ešte diskutovať. „Je dôležité, aby o živote v Trenčianskom samosprávnom kraji boli jeho občania informovaní,“ zdôraznil.
Zmluvu s televíziou na začiatku milénia podpísalo aj mesto Trenčín. Podľa primátora Richarda Rybníčka im ročne platili 120- až 150-tis. eur. „Je to logické vyústenie toho, čo nový župan sľubovať, teda, že bude robiť poriadok vo financiách župy. Asi mu nič iné neostávalo, len to stopnúť, pretože keď si vezmete pomer cena a výkon, tak som presvedčený o tom, že to boli vyhadzované peniaze von do luftu. Televízia v tejto podobe a tejto kvalite – a hovorím to ako televízny profesionál, nemala žiaden zmysel a žiadny výtlak,“ povedal Rybníček.
V roku 2011 vyhralo mesto súdny spor s prevádzkovateľom Televízie Trenčín, spoločnosťou Slovakia okolo sveta. Ten radnicu žaloval o zaplatenie 7 449,15 eura ako zmluvnú pokutu za oneskorene uhradenú faktúru za služby z roku 2009. Okresný súd v Trenčíne v auguste 2010 rozhodol čiastočne v prospech TV Trenčín. Podľa Krajského súdu však bola predmetná zmluva absolútne neplatná, pretože nebola schválená mestským zastupiteľstvom. Vec išla až na najvyšší súd. Podľa Rybníčka sa síce celý súdny spor ešte neskončil, ale rozhodnutie o neplatnosti zmluvy, ktoré je meritom celej veci, sa nezmenilo. „Toto platí a domnievam sa, že takto to aj zostane,“ zakončil.

 
©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.