31. 5. 2014

Ceny A. Radlinského za prínos v médiách

Ceny A. Radlinského 
za prínos v médiách


Katolícki biskupi dnes rozdali Ceny Andreja Radlinského, ktoré už od roku 2010 odovzdávajú za prínos v médiách.
Ocenenie za aktuálny prínos v oblasti médií za rok 2013 získal moderátor RTVS Igor Haraj. Vo verejnoprávnom médiu pracuje na tvorbe publicistických príspevkov z oblastí veda a technika, cirkevnej problematiky a medzináboženského dialógu. Moderuje relácie filozofická Nočná pyramída, prúdovú reláciu Rádiobudík a príležitostné sviatočné vysielania.
Cenu Andreja Radlinského za dlhodobý prínos v oblasti médií získala Slovenská redakcia Vatikánskeho rozhlasu. Prostredníctvom neho sa šíria posolstvá Svätého Otca. Prvé vysielanie v slovenčine tvorilo vianočné posolstvo pápeža Pia XII. 25. decembra 1943. Čítal ho minorita Alexander Chrappa. Pravidelné slovenské vysielania odštartovali 21. decembra 1947 trikrát do týždňa v rozsahu 15 minút spoločne s českým programom. Od roku 1949 až dodnes pripravuje Slovenská redakcia Vatikánskeho rozhlasu denný 15-minútový program v slovenskom jazyku. Vedúcim trojčlenného redakčného tímu je v súčasnosti Jozef Bartkovjak.
Za rok 2013 získal Cenu Andreja Radlinského za celoživotný prínos Juraj Lexman. Rodák z Bratislavy pracoval od roku 1960 ako technik vo výrobe hudobných nástrojov. Neskôr pôsobil ako filmový strihač, neskôr skladateľ v slobodnom povolaní. Od roku 1991 do roku 2009 bol vedeckým pracovníkom Slovenskej akadémie vied (SAV). V roku 1996 založil Katedru zvukovej skladby na výchovu zvukových majstrov na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení a v rokoch 1997 – 2009 pôsobil ako riaditeľ Ústavu hudobnej vedy SAV. Je autorom viacerých oceňovaných odborných kníh a publikácií a tiež autorom hudby k viac než 120 filmom, vytvoril tiež hudbu k scénickým programom SĽUK. Je autorom komornej hudby, piesní, ako aj autorom a režisérom hudobných dokumentárnych filmov a televíznych relácií. Realizoval strih a hudobnú dramaturgiu k asi 1400 filmom spravodajskej, dokumentárnej a animovanej tvorby.
Slávnostné udeľovanie cien sa dnes uskutočnilo v Katedrále sv. Martina v Bratislave v rámci púte katolíckych médií. Laureáti si ho prevzali z rúk predsedu Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislava Zvolenského, ktorý je zároveň predsedom Rady KBS pre spoločenské komunikačné prostriedky.
V minulosti Cenu Andreja Radlinského získali redaktorka Hospodárskych novín Martina Ruttkayová-Tvardzíková a vtedajší zástupca šéfredaktora týždenníka Trend František Múčka za investigatívny prístup v kauze Františkáni, katolícky kňaz Štefan Mordel za prínos v oblasti médií počas totality, in memoriam ju udelili aj bývalému banskobystrickému biskupovi Rudolfovi Balážovi za celoživotnú podporu katolíckych médií a ďalším.
TASR informácie poskytla Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.
Copyright © TASR 2014