27. 5. 2014

RADA RTVS

RADA RTVS


Rada Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) dnes uznesením vyslovila spokojnosť s rozsahom a charakterom vysielania RTVS v súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu (EP), ako aj dodržiavaním princípov nestrannosti a objektivity v intenciách príslušných zákonných noriem. Text uznesenia navrhol podpredseda Rady RTVS Martin Kákoš.
"Osobne si viem predstaviť aj dlhodobú informačnú kampaň o EP vytvorením samostatných relácií, ktoré sa budú dotýkať diania v EP. Ale všetko je otázka peňazí," poznamenal Kákoš s tým, že RTVS stále bojuje s nedostatkom financií. "Možno tí, ktorí dnes vyslovujú svoje pochybnosti, či RTVS v dostatočnej miere informuje o dianí v EP, by sa mali zamyslieť aj nad tým, z akých prostriedkov je možné plnenie tejto verejnoprávnej funkcie RTVS zabezpečiť," dodal Kákoš.
Podľa generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku sa jediná konkrétna kritika informovania RTVS pred eurovoľbami týkala toho, že diskusie kandidátov do EP prebehli v poobednom čase, a nie večer v prime time. "Očakávanie bolo večer, ale to nebolo možné. Ak by mali byť diskusie, musia byť v rovnakom čase u všetkých kandidátov, a vo večernom čase bol hokej," vysvetlil. "Divák by asi povedal jasné nie, keby sme namiesto hokeja dali diskusie politikov a kandidátov," zdôraznil Mika. "Na druhej strane, väčšinu ohlasov, aj zo Zastúpenia Európskej komisie (EK) od pána Chreneka, som mal veľmi pozitívnych," podčiarkol.
Podľa komunikačnej manažérky RTVS Dominiky Šulkovej rádiotelevízia na svojich televíznych aj rozhlasových programových službách mesiac pred voľbami odvysielala stovky príspevkov, desiatky diskusií a viacero mimoriadnych relácií. "Celkovo ide asi o 40 hodín originálneho obsahu," uviedla. "V rozhlasovom aj televíznom vysielaní sme, nad rámec zákona, odvysielali po desať samostatných diskusií, v ktorých v rôznom vyžrebovaní mohli diskutovať zástupcovia všetkých kandidujúcich strán," dodala Šulková.
V rozhlase podľa nej kandidátom poskytli priestor aj v relácii Z prvej ruky, v televízii v Správach a komentároch na Jednotke.
Okrem toho RTVS podľa nej v rozhlasovom a televíznom vysielaní podrobne informuje o dianí v Európskej únii aj prostredníctvom svojho korešpondenta v Bruseli Petra Majera.
"V rámci informovania o dianí v EÚ sme zaradili aj viaceré mimoriadne relácie a seriály. Navyše sme 15. mája odvysielali ako jediné médiá na Slovensku diskusiu európskych lídrov v prime time na Jednotke, ale aj na Rádiu Slovensko naživo. Odvysielali sme aj slávnostný galavečer k výročiu vstupu Slovenska do EÚ," dodala s tým, že RTVS organizovala i volebné štúdio, v ktorom naživo priniesla vyhlásenie oficiálnych výsledkov volieb do EP na Slovensku.
Po zverejnení nízkej len 13-pecentnej volebnej účasti viacero politikov z rôznych strán konštatovalo, že jednou z príčin bolo aj nedostatočné mediálne informovanie o európskych témach, a to nielen v období priamo pred hlasovaním, ale aj v priebehu volebného obdobia. "Nestačí o týchto témach informovať štyri dni pred voľbami. Je to výzva pre politické strany, aby z európskych tém urobili svoje vlastné, a pre médiá, aby ich urobili predmetom permanentnej politickej diskusie v priebehu volebného obdobia," poznamenal na margo očakávaných výsledkov eurovolieb 25. mája poslanec EP za Smer-SD Boris Zala.

Copyright © TASR 2014