5. 6. 2014

Medzinárodný festival filmov pre deti a mládež Zlín

Medzinárodný festival filmov
pre deti a mládež Zlín

Režisérsky debut českého herca Jiřího Mádla získal na Medzinárodnom festivale filmov pre deti a mládež v Zlíne dve ocenenia. Snímka Pojedeme k moři (2014) si vyslúžila hlavnú cenu medzinárodnej detskej poroty pre hraný film pre deti a Petr Šimčák si vďaka tomuto dielu pripísal na konto Cenu mesta Zlín za najlepší detský herecký výkon v kategórii hraného filmu pre deti.
Medzinárodná odborná porota udelila Zlatý střevíček za najlepší hraný film pre deti snímke Slavík (Ye Ying/Le promeneur d'oiseau, 2013), ktorú nakrútil režisér Philippe Muyl. Cenu pre najlepší hraný film pre mládež získalo dielo Králové léta (The Kings of Summer, 2013) režiséra Jordana Vogt-Robertsa. Odbornú porotu v kategórii najlepší mládežnícky herecký výkon vo filme pre mládež najviac zaujal rodák z Amsterdamu Gijs Blom a to v snímke Kluci (Jongens, 2014). Zvláštnu cenu poroty si vyslúžil titul Povolení k pobytu (Leave to Remain, 2013). Spevákovi, hercovi a skladateľovi Jaroslavovi Uhlířovi udelili Cenu za celoživotné dielo. Kompletný zoznam víťazov je dostupný na oficiálnej webstránke podujatia www.zlinfest.cz.
Na 54. ročníku festivalu sa podľa organizátorov zúčastnilo 107-tisíc ľudí. Celkovo premietli 365 snímok z 55 krajín sveta, pričom 275 titulov malo v Zlíne českú, distribučnú, medzinárodnú alebo svetovú premiéru.

 

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.