1. 6. 2014

Zomrel Karlheinz Hackl

Zomrel Karlheinz Hackl


Rakúsky herec a režisér Karlheinz Hackl, ktorý sa na prvej divadelnej scéne krajiny - vo viedenskom Burgtheatre - stal miláčikom publika a ktorého diváci poznajú aj z početných filmových a televíznych projektov, zomrel dnes v hlavnom meste alpskej republiky Viedni v kruhu blízkych vo veku 65 rokov. Informáciu priniesla tlačová agentúra APA.
Rodák z Viedne, ktorý bol absolventom Ekonomickej univerzity v rakúskom hlavnom meste, začínal s divadlom v prvej polovici 70. rokov na scéne viedenského divadla Die Courage, aby sa už v krátkom čase - v roku 1978 - stal členom súboru Burgtheatru.
Od roku 1996 bol riadnym profesrom viedenského Semináru Maxa Reinhardta.
Umelec, ktorému ešte v roku 2003 diagnostikovali nádorové ochorenie mozgu, sa dokázal v roku 2005 vrátiť k povolaniu, avšak dlhoročný boj so zákerným ochorením, ktoré sa opäť prihlásilo vlani, dnes prehral.
O zážitky z neľahkého procesu uzdravovania sa sa otvorene podelil v roku 2009 v nahrávke Moje dva životy. Hackl sa nielenže dokázal vrátiť na scénu a pripraviť sólový program, ale prekvapil aj založením strany Sociálna kultúra Rakúska (SKÖ), s ktorou sa však nepresadil.

Copyright © TASR 2014