26. 8. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) bude možno od budúceho roku vydávať vlastné noviny. Vyplýva to z materiálu o mediálnej spolupráci, ktorou sa na svojom včderajšom rokovaní zaoberali krajskí poslanci. Podľa slov riaditeľa Úradu NSK Dušana Guťana vynakladá kraj na medializáciu svojich aktivít nemalé prostriedky. Spolupracuje pri tom s regionálnymi novinami, rádiami i televíznymi stanicami. "Žiaľ, niečo zlyháva, o čom svedčí aj neustále klesajúca účasť občanov vo voľbách. Kým v roku 2001 bola vyše 34-percentná, v roku 2013 bola už iba necelých 18 percent. Z toho vyplýva, že občan asi nevie, čo všetko kraj robí, čo všetko je v jeho kompetencii," skonštatoval Guťan.
Podľa analýzy Úradu NSK by pre NSK bolo najvýhodnejšie, keby si vydával vlastné štvorstranové noviny. Náklady na ich prípravu, tlač i distribúciu by podľa Guťana boli nižšie, ako sa teraz vynakladajú každý mesiac na inzerciu v regionálnom týždenníku. "Ten vychádza v náklade 40.000 kusov. No tieto noviny si najskôr obyvatelia kraja musia kúpiť. Až potom sa dostanú k informáciám o kraji. Ak budeme vydávať vlastné noviny, ktoré budú distribuované až do 250.000 domácností v kraji zadarmo, stále nás to vyjde lacnejšie, ako si kupovať inzerciu v regionálnych novinách," vysvetlil Guťan.
Krajským poslancom sa nápad vydávať noviny pozdáva. Zároveň však upozornili na to, aby bol ich obsah aktuálny a objektívny. "Aby naše noviny a peniaze na ne vynaložené neboli hodené do koša priamo občanmi, spolu s ostatnými reklamnými letákmi," pripomenul poslanec Miloš Zaujec. Podľa jeho slov treba hľadať aj iné formy propagácie kraja. "Také, ktoré umožňujú informovať aktuálne a možno aj lacnejšie," dodal. Poslanec Ján Vančo v tejto súvislosti upozornil, že kraj mohol mať už dávno vytvorený svoj profil na sociálnych sieťach, kde sa dajú vkladať informácie prakticky okamžite.
O tom, či NSK napokon bude vydávať svoje vlastné noviny a za akých podmienok, budú poslanci rozhodovať na niektorom z ďalších rokovaní krajského zastupiteľstva.

Copyright © TASR 2014