24. 8. 2014

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Ministerstvo kultúry pracuje na konečnej podobe nového autorského zákona. To by malo byť septembri a októbri predmetom rokovania vyše 30-člennej pracovnej skupiny, ktorá bola k rekodifikácii autorského práva dočasne zriadená pri rade vlády pre kultúru.
Prvú fázu má už ministerstvo za sebou - legislatívny zámer schválila vláda vlani v októbri. "Paragrafové znenie už bude predstavovať jeho konkrétnu podobu. Keď pôjde všetko dobre, tak by som rád do konca roka zákon predložil do vlády alebo aspoň do medzirezortného pripomienkového konania," priblížil pre TASR šéf rezortu kultúry Marek Maďarič.
Podľa neho pôjde o moderný flexibilný právny predpis, ktorý zabezpečí nielen právnu istotu, ale predovšetkým rovnováhu záujmov a práv tvorcov, producentov kreatívnych obsahov a ich používateľov. "Sme v situácii veľkého rozmachu a rozvoja nových médií, internetu a kreatívnej ekonomiky. Takže nový zákon by mal vytvárať aj legislatívne možnosti na uplatnenie sa týchto oblastí s ich ekonomickými a kreatívnymi možnosťami," vysvetlil minister.

Copyright © TASR 2014