20. 9. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Moderátorku indickej spravodajskej televízie prepustili, pretože meno čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, v angličtine písané Xi Jinping, prečítala ako Ťin-pching jedenásty. Očividne si pomýlila písmená Xi s rímskymi číslicami XI.
Uviedol to dnes vysokopostavený predstaviteľ štátnej televízie Doordarshan, ktorá vysiela aj v angličtine. Tá je v Indii jedným z úradných jazykov.
Si Ťin-pching dnes už z Indie odcestoval. Cieľom jeho návštevy bolo posilniť obchodné a ekonomické vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré poškodzuje dlhodobý pohraničný spor.
Kiks sa podaril moderátorke v stredu v programe spravodajskej televízie.
"Je to neodpustiteľná chyba," uviedol nemenovaný predstaviteľ televízie pre agentúru Reuters. Dodal, že novinárka bola zamestnaná na občasné, nepravidelné moderovanie. "Na niekoľko mesiacov sme ju stiahli z čítania správ," informoval.
Predstaviteľ vysvetlil, že nedostatok moderátorov správ núti televíziu odvysielať niektoré spravodajské relácie s príležitostnými pracovníkmi.
Incident sa stal v čase, keď sa televízna stanica Doordarshan pokúša o vlastnú premenu, aby dokázala konkurovať súkromným televíziám. Jej programy sú často terčom posmechu verejnosti, pretože úroveň ich produkcie je slabá.
Omyl moderátorky viedol k vlne sarkastických odkazov na sociálnych sieťach.
"Má to aj kladnú stránku: moderátorka aspoň pozná rímske číslice," napísal na Twitteri Kanikagahlaut.

Rusko musí uvažovať o ochrane svojho internetu pred hrozbami zo Západu, uviedol dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra Reuters.
"Je všeobecne známe, kto je hlavným správcom svetového internetu. A vzhľadom na jeho nevypočítateľnosť by sme mali myslieť na našu národnú bezpečnosť," povedal podľa agentúry Interfax Peskov, pričom pravdepodobne narážal na Západ.
Peskov nekonkretizoval, aké hrozby Západ pre Rusko predstavuje. Dodal, že je vylúčené, aby sa Rusko odpojilo od internetu alebo že by takúto možnosť čo i len zvažovalo.
Prominentný bloger a kritik Kremľa Anton Nossik označil Peskovove slová za prvú predzvesť krokov, ktoré zo strany Moskvy povedú k ovládnutiu výmeny dát medzi Ruskom a zvyškom sveta.
Kremeľ obvinenia, že chce izolovať ruský internet odmieta a opakovane zdôrazňuje, že jeho jediným záujmom je zaistenie národnej bezpečnosti v čase, keď vzťahy Moskvy so Západom v dôsledku udalostí na Ukrajine ochladli na úroveň čias studenej vojny.
Napriek svojim tvrdeniam však Moskva schválila viacero zákonov namierených proti používateľom internetu vrátane povinnosti obľúbených blogerov prihlásiť sa na úrade pre dohľad nad médiami (Roskomnadzor) alebo povinnosti webových stránok uchovávať osobné údaje ruských občanov. Začiatkom tohto roka označil ruský prezident Vladimir Putin internet za "špeciálny projekt CIA".
Podľa Nossika spomínanie hrozieb zo Západu naznačuje, že Kremeľ zvažuje spôsoby, ako dostať všetky prichádzajúce a odchádzajúce dáta pod svoju kontrolu.
"Nastáva čas diskusií o úplnom odpojení Ruska od globálneho internetu, aby sem zo zahraničia neprúdili nijaké byty." napísal na svojom facebookovom profile Nossik.
Vplyvný ekonomický denník Vedomosti priniesol dnes správu, že hlavnou témou budúcotýždňového zasadania ruskej bezpečnostnej rady bude globálna internetová logistika.

Spojené štáty navrhujú vyplatiť 10 miliónov dolárov ako odmenu za informácie, ktoré by viedli k dolapeniu osôb zodpovedných za únos a brutálnu vraždu amerických novinárov Jamesa Foleyho a Stevena Sotloffa. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý v piatok schválil americký Senát.
      Jeden zo spôsobov, ako si uctiť pamiatku Jamesa Foleyho a Stevena Sotloffa, spočíva v odsúdení ich vrahov, vyhlásil republikánsky senátor Marco Rubio, ktorý je spoluautorom návrhu zákona.
      Odmena vo výške päť miliónov dolárov v každom z prípadov bude vyplatená výmenou za informácie, ktoré povedú k zatknutiu alebo odsúdeniu páchateľov, a to bez ohľadu na to, v ktorej krajine sa to odohrá.
      K vražde oboch novinárov sa priznala extrémistická organizácia Islamský štát, ktorá v oboch prípadoch zabitie nasnímala videokamerami a koncom augusta a začiatkom septembra záznamy zverejnila na sociálnych sieťach.
      Od roku 1984 v USA existuje program Rewards for Justice, ktorý už za informácie vedúce k dolapeniu páchateľov závažných trestných činov vyplatil okolo 125 miliónov dolárov.


Copyright © TASR 2014