14. 10. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Denník Sme momentálne nemá svojho šéfredaktora. Jeho doterajší šéf Matúš Kostolný podal výpoveď spolu so svojimi štyrmi zástupcami. Reagoval tak na vstup agentúry Sita, za ktorou je finančná skupina Penta, do vydavateľstva Petit Press.
Kostolný TASR potvrdil odchod z denníka. Spolu s ním noviny opúšťajú zástupcovia Tomáš Bella, Lukáš Fila, Konštantín Čikovský a Juraj Javorský. Ako uviedol Kostolný, vydavateľovi oznámil, že od dnešného dňa nie je šéfredaktorom.
„Neodchádza sa mi odtiaľto ani náhodou ľahko a nepískam si pritom. Pre mňa to je hrozne zložité a komplikované rozhodnutie,“ vysvetlil doterajší šéfredaktor, ktorý v denníku strávil 20 rokov a podľa jeho slov sa do poslednej chvíle koncentroval na to, aby v ňom mohol zostať.
Kostolný zopakoval dôvod svojho odchodu, ktorý už predtým verejne deklaroval. Vstup finančnej skupiny Penta považuje za ohrozenie nezávislej a slobodnej novinárčiny, na ktorú bol v denníku Sme zvyknutý. Spolu so svojimi zástupcami dnes na webe oznámil, že založia nový nezávislý denník.
„Považujeme za logické, že sa pokúsime založiť nejaký nový projekt, pretože sa nám zdá, že na Slovensku v tomto momente bude chýbať priestor pre slobodnú a nezávislú žurnalistiku,“ vysvetlil.
Minulotýždňový otvorený list Kostolného, v ktorom sa hovorí o odchode z denníka Sme v prípade vstupu Penty do vydavateľstva Petit Press, podpísalo viac ako 60 členov redakcie denníka. Kostolný nevedel uviesť, či svoj verejný záväzok naplnia a podajú rovnako výpovede. „Je to na ich slobodnom rozhodnutí, neviem za nich odpovedať,“ vysvetlil.
Viaceré internetové servery zamerané na oblasť médií dnes popoludní priniesli informáciu, že polovičným vlastníkom vo vydavateľstve Petit Press sa definitívne stane spoločnosť Namav, ktorá je dcérskou firmou tlačovej agentúry Sita. Za celou finančnou transakciou by podľa mediálnych vyjadrení mala byť finančná skupina Penta.
Svoj 50-percentný podiel v Petit Presse predala nemecká spoločnosť Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft. Druhá polovica by mala ostať u pôvodného majiteľa - v rukách Prvej slovenskej investičnej skupiny (PSIS) Petra Vajdu.
Nemecký spoluvlastník Petit Pressu sa so Sitou a finančnou skupinou Penta dohodol už koncom augusta. Odvtedy plynula 30-dňová lehota, počas ktorej sa druhý akcionár mohol rozhodnúť, či ponuku dorovná. Peter Vajda si podľa medializovaných informácií uplatnil predkupné právo.
Z pohľadu Matúša Kostolného však zrejme nemecký akcionár nadobudol presvedčenie, že sa tak neudialo v súlade so stanovami spoločnosti. Tým pádom uzavrel obchod s dcérskou spoločnosťou agentúry Sita a finančnou skupinou Penta v pozadí.

Copyright © TASR 2014