17. 12. 2014

Filmová cena Európskeho parlamentu LUX 2014

Filmová cena Európskeho 
parlamentu LUX 2014

Tohtoročnú filmovú cenu LUX Európskeho parlamentu získala snímka Ida poľského režiséra Pawla Pawlikowského, neobvyklý príbeh siroty, mníšky-novicky. Tá sa pred zložením rehoľného sľubu dozvie, že je židovského pôvodu, a to od svojej tety - medzičasom starnúcej niekdajšej zapálenej komunistky, ktorá ako sudkyňa v 50. rokoch posielala odsúdených na smrť.
Dráma, ktorú nakrútili v poľsko-dánskej koprodukcii, získala už v uplynulých mesiacoch viacero pozoruhodných ocenení, a to nielen v Poľsku, ale aj v zahraničí.
Pawlikowski, ktorý si ocenenie prevzal z rúk predsedu EP Martina Schulza, zdôraznil, že Ida oslovila filmových divákov po celej Európe. "Aj to ukazuje, že film zohráva svoju úlohu v našich spoločnostiach," dodal.
Schulz v blahoprajnom príhovore podčiarkol, že prostredníctvom príbehov sprostredkovaných na strieborných plátnach v európskych kinách sa môžeme vzájomne lepšie chápať a posilniť pocit spolupatričnosti, môžeme prekračovať vlastné hranice.
Ocenenie, ktorého cieľom je podpora európskych filmových diel, ich distribúcia v EÚ a prekonávanie jazykových bariér, udeľuje EP od roku 2007. Na jeho náklady víťazný film otitulkujú do 23 oficiálnych jazykov EÚ, aby sa uľahčilo jeho premietanie vo všetkých členských štátoch únie.
To isté platí aj o dvoch ostatných finalistoch-kandidátoch na ocenenie, ktorými boli v tomto roku slovinský film Razredni sovražnik (Triedny nepriateľ) a francúzska snímka Bande de filles (Dievčenská banda), ktorú nakrútila režisérka Céline Sciammová.
Prvým filmom, ktorý získal cenu LUX, sa stala v roku 2007 snímka nemeckého režiséra tureckého pôvodu Fatiha Akina Auf der anderen Seite (Na druhej strane), nakrútená v nemecko-tureckej koprodukcii. V nasledujúcich rokoch získali cenu LUX snímka Le Silence de Lorna (Mlčanie Lorny) belgických filmárov Jeana-Pierra a Luca Dardennovcov a francúzsky film Welcome režiséra Philippa Lioreta (2009). V roku 2010 ocenil Európsky parlament snímku Die Fremde (Cudzinka), ktorú v nemeckej produkcii nakrútila Feo Aladagová, rodáčka z Viedne žijúca v Berlíne, a o rok neskôr film francúzskeho režiséra Roberta Guédiguiana s názvom Les Neiges du Kilimandjaro (Snehy Kilimandžára). V ostatných dvoch rokoch patrilo ocenenie talianskej snímke Io sono Li (Shun Li a básnik), ktorú ako celovečerný debut nakrútil dokumentarista Andrea Segre, a filmu belgického režiséra Felixa van Groeningena Prerušený kruh s anglickým distribučným názvom The Broken Circle Breakdown, ktorá vznikla v belgicko-holandskej koprodukcii.
Film Ida vyhlásili 13. decembra v lotyšskej Rige pri odovzdávaní Európskych filmových cien 2014 za najlepší európsky film roka, jeho tvorca Pawel Pawlikowski si odniesol cenu za najlepšiu réžiu a spoločne s Rebeccou Lenkiewiczovou sa tešil aj z ocenenia za najlepší scenár. Navyše získala snímka aj cenu divákov.
Svetoznáma nórska herečka Liv Ullmannová, ktorá Pawlikowskému odovzdávala trofej v Rige, označila jeho film za novátorský a originálny, za snímku pojednávajúcu o temnej minulosti a súčasne ponechávajúcu diváka zaliateho svetlom.
To, že poľská kinematografia bude mať pri udeľovaní Zlatých glóbusov a Oscarov zrejme veľmi silný tromf, naznačujú aj ocenenia, ktoré Ida získala v uplynulom mesiaci od newyorských a losangeleských novinárov, od filmových kritikov z San Franciscu i Kansase. Navyše sa z trofeje San Francisco Critics Circle tešili aj kameramani Lukasz Žal a Ryszard Lenczewski.

Copyright © TASR 2014