16. 12. 2014

Stanovisko spoločnosti GRAND POWER, s.r.o.

Stanovisko spoločnosti GRAND POWER, s.r.o.,
 
 k vyjadreniam pána ministra Roberta Kaliňáka v článku: "Pištole možno budú bez súťaže",  zverejnenému dňa 15.12.2014 v periodiku Hospodárske noviny a v jeho elektronickej verzii:

 Spoločnosť GRAND POWER, s.r.o., odmieta tendenčné a nepravdivé tvrdenia pána ministra Kaliňáka.
      Tvrdenie, že v čase zadania súťaže – verejného obstarávania nadlimitnej zákazky: "Pištole kal. 9mm Luger", vyhlásenej verejným obstarávateľom Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky - sme nemali pripravený subkompaktný model, je nepravdivé. Verejná súťaž na pištole pre políciu bola vyhlásená v roku 2011. Naša spoločnosť uviedla na trh svoj subkompaktný model ešte v roku 2010. Nerozumieme preto vyjadreniu pána ministra o neschopnosti dodať subkompaktný model.
      Vyššie uvedeným tendrom na prezbrojenie polície sa na základe námietok našej spoločnosti opakovane zaoberal Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý opakovane konštatoval porušenie zákona o  verejnom obstarávaní a nezákonnosť viacerých súťažných podmienok pre ich zjavne diskriminačný charakter a nariadil odstránenie protiprávneho stavu. Z uvedeného vyplýva, že podania námietok našou spoločnosťou boli oprávnené, a nie samoúčelné či účelové.
      Tvrdenie pána ministra, že pištole spoločnosti GRAND POWER, s.r.o., sú vyrábané v "čezete", je úplne absurdné. Naša výroba prebieha v priestoroch v Slovenskej Ľupči, kde zamestnávame viac ako 100 zamestnancov. Od spoločnosti Česká zbrojovka, a.s., sme síce v  minulosti odoberali hlavňové polotovary, avšak pre veľkú nespokojnosť s nízkou kvalitou ich produkcie sme boli nútení spoluprácu ukončiť. V súčasnej dobe (viac ako 5 rokov) neodoberáme žiadne subdodávky od spoločnosti Česká zbrojovka, a.s., v predmetnej spoločnosti neprebieha a nikdy neprebiehala ani čiastočná montáž, ani iné práce na našich produktoch.
      Naše zbrane úspešne absolvovali vojskové skúšky, kde preukázali spoľahlivosť a kvalitu, v dôsledku čoho boli zavedené do výzbroje Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Naše zbrane využívajú športoví strelci po celom svete a vystrieľajú každoročne desaťtisíce rán.  Naša spoločnosť bola založená v roku 2002 a v súčasnosti ponúka 32 modelov pištolí, ktoré exportujeme do viac ako 70 krajín sveta vrátane USA, Kanady a Ruska.
      Pištole vhodné na prezbrojenie ozbrojených zložiek MV SR vieme dodať za cenu 290 eur v základnej výbave a vytvoriť pri tom približne 100 až 120 pracovných miest.
      Nekvalifikované vyjadrenia takéhoto charakteru zo strany pána ministra pred blížiacim sa tendrom na prezbrojenie polície SR považujeme za nevhodné.

      Jaroslav Kuracina - konateľ


      GRAND POWER, s.r.o.