26. 12. 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Postavenie verejnoprávnych médií, rozhlasu i televízie, je lepšie ako tomu bolo pred dvoma – troma rokmi. Podľa generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Václava Miku sa pozícia RTVS zlepšuje, no nie iba vďaka samotnému rozhlasu a televízii, ale pre okolnosti na televíznom a rozhlasovom trhu. “To, že máme väčší objem vlastnej tvorby a hlavne unikátnych žánrov v televízii je aj vďaka tomu, že na trhu je ich celkovo menej,“ povedal v rozhovore pre SITA Václav Mika.
Šéf verejnoprávnej rádiotelevízie pripomína, že už pri svojom nástupe dostával väčšinou skeptické prognózy a otázky prečo si myslí, že to verejnoprávne médium má šancu. Tvrdí, že jeho presvedčenie o význame verejnoprávnych médií vtedy aj dnes nevychádza z idealizmu, naivity alebo optimizmu. “Vychádza to najmä z toho, že som predpokladal, že komerčné televízie budú rezignovať na isté typy formátov. Stalo sa. V čase, keď som sem prišiel tak plno formátové celoplošné televízie, ktoré sú na trhu mali aj publicistiku, mali aj politické diskusie, mali aj žánre ako sú dokumenty a podobné veci, denné formáty. Väčšina z tých vecí už na trhu nie je a je unikátne len v RTVS,“ zdôvodnil v rozhovore pre SITA Václav Mika svoje presvedčenie o význame a postavení RTVS. Čím viac unikátnych žánrov bude RTVS mať, tým silnejší bude trend verejnoprávnosti. “Najviac podľa našich interných prieskumov, jeden z takých troch dominantných pilierov, pre ktorý ľudia nachádzajú cestu k nám, alebo nám prajú je skutočnosť, že sme už vytvorili pevnú programovú štruktúru. Štruktúra znamená, že divák vie čo, kedy sa vysiela a už si našiel cestu, vďaka tomu, že vie čo vysielame a vie, že keď to chce na trhu vidieť, tak to uvidí u nás,“ dodal Václav Mika a pripomenul, že od svojho nástupu v auguste 2012 pracuje spolu s manažmentom na obnove diváckeho návyku. “Bez diváckeho návyku strácate zmysel,“ dodal.
Ak sa však RTVS nepodarí zmeniť financovanie tak, aby mal viac zdrojov, nie je možný rozvoj verejnoprávneho vysielania. Václav Mika na to opakovane upozorňuje od svojho nástupu do vedenia RTVS. Plánované výdavky a príjmy RTVS na rok 2015 sú na podobnej úrovni ako v rokoch 2013 a 2014, vtedy však mal RTVS k dispozícii na míňanie aj prebytky z minulých rokov. Hospodárne nakladanie s prostriedkami umožní RTVS v roku 2015 neobmedziť vysielanie a výrobu programov. Veľké a rozvojové projekty sa ale bez zmeny financovania očakávať v roku 2015 nedajú. Mika presadzuje, aby sa zreálnila výška tzv. koncesionárskych poplatkov, ktoré sa za posledných 12 rokov nezvyšovali ani o infláciu. Ak by sa upravili v tomto duchu bol by základný mesačný poplatok pre domácnosti namiesto súčasných 4,64 eur približne sedem eur. Cíti v tom podporu odbornej verejnosti aj politikov a dodáva, že pred troma – štyrmi rokmi bola táto téma absolútne tabu. Zmenu financovania označujú za legitímnu aj vo Výbore NR SR pre kultúru a médiá. Podľa Miku možno téma nenapreduje tak rýchlo ako by vzhľadom na stav RTVS mala. Ale ako tvrdí, je realista a neočakával, že po dvoch rokoch sa stane zázrak a že to bude jedna zo základných politických tém. “To som neočakával. Ak by tu bola akákoľvek vláda, pre každú vládu to bude problém. Pretože je to opatrenie, ktoré má sociálne negatívny dopad. To je realita,“ dodal v rozhovore pre agentúru SITA Václav Mika s tým, že podľa neho plnia základné podmienky pre zmenu financovania – efektívne hospodárenie a verejnoprávny program.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.