23. 12. 2014

VIANOCE . To najlepšie zo slovenského filmu

VIANOCE
To najlepšie zo slovenského filmu


Vianočné sviatky prinesú na televízne obrazovky aj slovenskú filmovú klasiku zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Ako prvý z pokladov slovenskej kinematografie si jej priaznivci budú môcť pozrieť cez víkend legendárny film Pacho, hybský zbojník. Nezabudnuteľného Jozefa Kronera v hlavnej úlohe snímky, ktorú podľa rovnomennej poviedky Petra Jaroša v roku 1975 nakrútil režisér Martin Ťapák, uvedie TV Markíza v nedeľu 21. decembra. "Táto úsmevná zbojnícka feéria čerpá z tradície slovenského ľudového humoru, aj preto oslovuje všetky generácie divákov. Pacho nie je obyčajný zbojník. Neznáša krivdy a feudálny útlak a aj napriek nedostatku fyzickej sily sa pomocou svojej šikovnosti a prešibanosti vie vyrovnať s každou situáciou," priblížila Simona Nôtová zo SFÚ film, ktorý sa vlani stal najsledovanejším slovenským filmom v slovenských televíziách a patrí k divácky najúspešnejším slovenským filmom vôbec.
Komerčná televízna jednotka uvedie vo svojom sviatočnom programe aj päť klasických slovenských filmových rozprávok. Malí i veľkí diváci si budú môcť znova pozrieť tituly Nebojsa, Soľ nad zlato, Kráľ Drozdia brada, Popolvár najväčší na svete. Vo vianočnom čase sa na obrazovky vráti aj Jakubiskova Perinbaba, rozprávka o starenke, ktorá sa starala o sneh a o Jakubkovi, ktorý sa nebál smrti, v hlavnej úlohe s talianskou herečkou Giuliettou Masinou s hlasom Evy Krížikovej.
Na Silvestra čaká divákov Markízy film Štefana Uhra Pásla kone na betóne, filmová adaptácia rovnomennej zbierky poviedok Milky Zimkovej, ktorá si v tomto tragikomickom príbehu o mentalite a spôsoboch života ľudí vo východoslovenskom regióne zahrala aj hlavnú úlohu Johany Ovšeny. Po novom roku sa do vysielania dostanú Sebechlebskí hudci, ľudová povesť, ktorú v roku 1975 nakrútil režisér Jozef Zachar.
Verejnoprávna RTVS uvedie filmy SFÚ na Jednotke i Dvojke. V závere roka odvysiela Jednotka snímku Martina Hollého Orlie pierko, ktorá je voľným pokračovaním príbehu chatárov zo slávneho režisérovho filmu Medená veža. V programe tiež nechýba historický film Vladimíra Bahnu Posledná bosorka a Majster kat režiséra Paľa Bielika.
V prvý januárový deň ponúkne Dvojka svojim divákom prvý slovenský celovečerný zvukový film Zem spieva, etnografický záznam ľudových zvykov, hier, obradov, tancov a slávností v čase od skorej jari do neskorej jesene na Slovensku v 30. rokoch minulého storočia, ktorý režijne spracoval Karel Plicka. V programe figuruje aj hudobno-tanečná snímka Rodná zem (r. Jozef Mach), oslavujúca ľudovo-umeleckú tvorivosť slovenského národa s odstupom 20 rokov po vzniku Plickovho filmového diela.
"Z filmov SFÚ uvádzaných počas sviatkov je šesť v HD kvalite, a to Nebojsa, Perinbaba, Kráľ Drozdia brada, Popolvár najväčší na svete z programu TV Markíza a Majster kat a Rodná zem z programu RTVS," dodala Simona Nôtová.

Copyright © TASR 2014