2. 3. 2015

GRATULUJEME !

GRATULUJEME !

The Slovak Spectator sú jediné anglické noviny prinášajúce aktuálne informácie o Slovensku. V súčasnosti si pripomínajú 20. výročie svojho vzniku.
Ich príbeh sa začal v roku 1995, keď Eric Koomen, Richard Lewis, Daniel Stool a Rick Zednik prišli na Slovensko kvôli inému projektu. Ten po niekoľkých mesiacoch fungovania zanikol a tak sa rozhodli založiť The Slovak Spectator, ktorý sa stal neoddeliteľnou súčasťou slobodnej žurnalistiky.
"Naša vízia informovať, zabávať a vzdelávať prostredníctvom anglického titulu o Slovensku je dnes zaujímavá rovnako, ako bola pred 20 rokmi," konštatuje Daniel Stoll, ktorý je spoluvlastníkom novín dodnes.
Postupne sa pôvodní zakladatelia vrátili späť do zahraničia. Úlohu vedenia vydavateľstva prevzal novinár Tom Nicholson a neskôr jeho slovenskí kolegovia. Spoluvlastníkom vydavateľstva sa stala spoločnosť Petit Press a vydavateľstvu sa podarilo ustáť zložité obdobie krízy v roku 2009.
Okrem dvojtýždenníka The Slovak Spectator spoločnosť vydáva tituly Book of Lists (kniha kontaktov), Career Guide (ročenka o pracovnom trhu a kariére v SR), Investment Guide (ročenka o podnikateľskom prostredí) a moderného cestovateľa po Slovensku: Spectacular Slovakia. Prevádzkuje portál spectator.sme.sk s denným spravodajstvom v angličtine. Tiež pôsobí v oblasti vzdelávania slovenských študentov žurnalistiky a za svoje aktivity vydavateľstvo získalo vlani ocenenie Via Bona a s ním titul Zodpovedná malá / stredná firma.
Čitateľmi novín sú predstavitelia zahraničnej diplomatickej komunity na Slovensku, cudzinci žijúci a pracujúci u nás, slovenské a zahraničné spoločnosti so zastúpením na Slovensku, štátne inštitúcie a organizácie, zastupiteľské úrady, obchodné komory, Slováci s dobrou znalosťou anglického jazyka či študenti. Ďalšiu skupinu predstavujú čitatelia, ktorí trvalo žijú v zahraničí a zaujímajú sa o dianie na Slovensku.
"V podmienkach trhu je fungovanie The Slovak Spectator mediálnym zázrakom, ktorý umožňujú moji kolegovia, naši čitatelia, inzerenti a ambasády. Tento rok sa nám podarilo predstaviť nový web, v najbližších dňoch uvedieme do funkcie novú šéfredaktorku. V jubilejnom roku by sme chceli priniesť knižný titul z nášho seriálu Varíme s veľvyslancom, ako aj dotlač cestovateľa Spectacular Slovakia. Chceme tu byť pre našich čitateľov a aj naďalej predstavovať Slovensko svetu," zdôvodnil pre TASR riaditeľ vydavateľstva Ján Pallo.

Copyright © TASR 2015