3. 3. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Muža obvineného z organizácie záhrebského atentátu na dvojicu Ivo Pukanič-Niko Franjič z chorvátskeho časopisu Nacional,  odvolací súd v Belehrade právoplatne oslobodil. V zdôvodnení verdiktu uviedol, že obžaloba neposkytla jednoznačné dôkazy o tom, že Sreten Jocič (známy v podsvetí pod prezývkou Joca Amsterdam) skutočne stál za spomínaným hrdelným zločinom.
Obžaloba vinila Jociča, že sprostredkoval ako poverenec doteraz neidentifikovanej osoby nájomnú vraždu Iva Pukaniča, a to za úplatu 1,5 milióna eur.
Jocič zostáva však aj po dnešnom oslobodzujúcom verdikte za mrežami, kde si odpykáva 15-ročný trest odňatia slobody nepodmienečne za inú vraždu.
Odvolací súd súčasne potvrdil 40-ročný trest väzenia pre Željka Milovanoviča vynesený 2. apríla 2014. Ide o identický trest, aký 19. júla 2012 potvrdil pre Milovanoviča v neprítomnosti aj najvyšší chorvátsky súd. Práve tento muž aktivoval nálož, ktorá zabila obete útoku.
V prípade tretieho v Belehrade obvineného v kauze Milenka Kuzmanoviča, odsúdeného prvostupňovým súdom na päť rokov väzenia, rozhodla odvolacia inštancia o opakovaní konania, píše tlačová agentúra APA.
Investigatívny chorvátsky novinár, vydavateľ časopisu Nacional Ivo Pukanič a výkonný šéf periodika Niko Franjič prišli o život 23. októbra 2008 pri bombovom útoku v centre Záhrebu.
Šesť osôb obžalovaných v súvislosti s týmto atentátom v Chorvátsku odsúdili v júli 2012 na tresty v celkovej dĺžke 165 rokov: 35 rokov väzenia pre organizátora zločineckej skupiny Roberta Mataniča, 33 rokov pre Bojana Guduriča, ktorý mal Pukaniča zastreliť, ak by páchatelia neuspeli s bombovým atentátom, po 16 rokov väzenia pre Luku Mataniča a Amira Mafalaniho, ako aj 25 rokov odňatia slobody nepodmienečne pre Slobodana Djuroviča, ktorý mal byť spojkou medzi vrahmi a srbským podsvetím.
Motívom atentátu bola podľa chorvátskeho Úradu boja proti korupcii a organizovanému zločinu (USKOK) snaha zabrániť Pukaničovi v písaní o aktivitách zločineckých skupín, pričom objednávatelia zrejme pochádzali z prostredia medzinárodnej tabakovej mafie, o ktorej obchodoch novinár vypovedal v Taliansku.


Spoločnosť Twitter a americké úrady vyšetrujú údajné hrozby militantov z teroristickej organizácie Islamský štát (IS), ktoré mali byť namierené voči spoluzakladateľovi mikroblogovacej sociálnej siete a ďalším jej zamestnancom. Informácie priniesla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na viaceré médiá.
Podporovatelia radikálov z IS mali vyzývať v nedeľu cez svoje kontá na útoky proti Twitteru a jeho "záujmom". Medzi príspevkami sa mali údajne objaviť aj hrozby smrťou, informovali médiá.
"Vaša virtuálna vojna proti nám bude viesť k skutočnej vojne proti vám," písalo sa v jednom z príspevkov od priaznivca IS.
Jedna z údajných hrozieb mala byť pritom podľa televízie NBC namierená proti spoluzakladateľovi Twitteru Jackovi Dorseymu.
"Náš bezpečnostný tím vyšetruje vierohodnosť týchto hrozieb s príslušnými právnymi orgánmi," uviedol v nedeľu vo vyhlásení Twitter.
Zástupcovia spoločnosti Twitter zatiaľ udalosti nekomentovali.
Radikáli z IS majú silné zastúpenie na sieti Twitter aj na ďalších sociálnych médiách, ktoré využívajú na koordináciu a komunikáciu, vrátane zverejňovania šokujúcich videí s vraždením zajatcov.

Copyright © TASR 2015