2. 3. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Bangladéšska antiteroristická jednotka (RAB) v pondelok zatkla hlavného podozrivého z vraždy amerického blogera bangladéšskeho pôvodu Avijita Roya. Zatknutým je Farabi Šafjúr Rahman, ktorý bol už v minulosti väznený za prepojenie s extrémistickou islamistickou skupinou Hizbut Tahrir. Hovorca RAB-u uviedol, že Farabiho zadržali na autobusovej zástavke v Dháke a počas vypočúvania sa priznal k vyhrážaniu sa blogerovi. Roya, inžiniera bangladéšskeho pôvodu, minulý štvrtok rozsekali útočníci mačetami, keď sa so svojou manželkou vracal z knižného veľtrhu v hlavnom meste. Rafida Ahmedová, Royova manželka a tiež blogerka, utrpela pri útoku viacero zranení hlavy a prišla o prst. Momentálne je v nemocnici.
Polícia uviedla, že Farabiho zadržali v roku 2013, keď komentármi na sociálnych sieťach otvorene podporoval vraždu blogera Ahmeda Rajiba Haidera, neskôr ho však prepustili na kauciu. Polícia dodala, že v súvislosti s Royom Farabi pred časom na sociálnej siete Facebook napísal: "Je svätou povinnosťou bangladéšskych moslimov zabiť Avijita."
Bangladéš je v súčasnosti na 146. mieste zo 180 - miestneho rebríčka slobody tlače, ktorý každoročne vydáva organizácia Reportéri bez hraníc. V roku 2013 náboženskí extrémisti v krajine zaútočili na viacerých blogerov požadujúcich tresty smrti pre islamských lídrov za vojnové zločiny, ktoré spáchali počas bangladéšskej vojny o nezávislosť. Blogera Ahmeda Rajiba Haidera zavraždili po tom, čo organizoval jeden takýto protest.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.