30. 7. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Sociálna sieť Facebook razantne rastie, darí sa jej najmä v silne konkurenčnom prostredí mobilných aplikácií. Táto expanzia však stojí peniaze, čo sa odráža aj na výsledkoch hospodárenia. Informovali o tom agentúra DPA a Reuters.
Výdavky v 2. kvartáli 2015 medziročne vzrástli o 82 % na 2,8 miliardy USD (2,54 miliardy eur) a za celý rok by sa mali zvýšiť o 55 až 60 %. Vzhľadom na to zisk medziročne klesol o 9 % na 719 miliónov USD. Tržby stúpli o 39 % na 4,04 miliardy USD a prekonali prognózy Wall Street.
Investičná ofenzíva sa zrejme vypláca. Celosvetový počet používateľov, ktorí aspoň raz za mesiac navštívia Facebook, sa v júni medziročne zvýšil o 13 % na 1,49 miliardy. Počet denných používateľov vzrástol o 17 % na 968 miliónov. Celkový počet používateľov, ktorí vstupujú na Facebook zo svojich mobilných telefónov a tabletov, medziročne stúpol o 23 % na 1,31 miliardy, z čoho denne navštevovalo sieť 844 miliónov ľudí, čiže o 29 % viac.
Mimoriadne úspešná je aplikácia Messenger, ktorá má viac než 700 miliónov používateľov. V nadchádzajúcich mesiacoch chce Facebook pridať nové reklamné formáty aj na aplikáciu Instagram, ktorú spoločnosť v 2. kvartáli spustila v Brazílii, Nemecku a Japonsku.
Príjmy z reklamy, ktorá je najdôležitejším zdrojom peňazí, sa v 2. štvrťroku v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšili o 43 % na 3,8 miliardy USD. Až 76 % z tejto sumy tvorila reklama na mobilných zariadeniach, pred rokom išlo o 62 %. Priemerná cena za jednu reklamu vzrástla o 220 %, hoci celkový počet prehliadaní reklamy klesol o 55 %.
Akcie Facebooku síce na výsledky zareagovali v mimoburzovom obchodovaní poklesom o 3 %, avšak zatvárací kurz zo stredy 29. júla na úrovni 96,99 USD predstavuje zvýšenie od začiatku roka o 24,3 %. Burzová hodnota Facebooku tak dosahuje 276,4 miliardy USD.


Copyright © TASR 2015


Bývalí moderátori britského motoristického programu Top Gear Richard Hammond, James May a Jeremy Clarkson podpísali kontrakt s americkou spoločnosťou Amazon, pre ktorú nakrútia tri sezóny novej, zatiaľ nepomenovanej relácie. Prvá séria bude mať premiéru v roku 2016 na streamovacej službe Amazon Prime.
Hammond a Clarkson boli moderátormi Top Gearu od roku 2002, May sa k nim pridal o rok neskôr. Spoluprácu s projektom ukončili tento rok po tom, ako Clarkson 4. marca napadol jedného z producentov programu Oisina Tymona, pretože mu po nakrúcaní nezabezpečil teplé jedlo. Tymon, ktorý mal zranené ústa, sa následne sám odviezol do nemocnice, pričom si myslel, že príde o prácu. Na moderátora preto ani nepodal oficiálnu sťažnosť vedeniu BBC. To sa o incidente dozvedelo až od samotného Clarksona, ktorého 10. marca suspendovali na neurčito, pričom pozastavili aj vysielanie Top Gearu. Fanúšikovia relácie na toto rozhodnutie zareagovali spustením online petície, prostredníctvom ktorej žiadali Clarksonov návrat. Podpísalo ju viac než milión ľudí. Vedenie BBC taktiež spustilo vyšetrovanie, ktoré viedol riaditeľ BBC Scotland Ken McQuarrie. Ten výsledky odovzdal generálnemu riaditeľovi Tonymu Hallovi, ktorý 25. marca oznámil, že s Clarksonom pre porušenie interných predpisov neobnovia kontrakt. Hammond a May následne oznámili, že s BBC nepredĺžia kontrakty. Top Gear však bude na BBC pokračovať aj naďalej. Novým hlavným moderátorom bude Chris Evans.



Egyptský súd odročil dnes rozsudok v rámci obnoveného súdneho pojednávania s novinármi panarabskej televízie al-Džazíra na 2. augusta. Podľa vyjadrení súdnych úradníkov, ktorí si priali ostať v anonymite, bola dôvodom pre odročenie choroba sudcu, informuje agentúra
Traja novinári z al-Džazíry - šéf káhirskej redakcie anglického vysielania Mohamed Fahmy, rakúsky novinár Peter Greste a egyptský producent Bahir Muhammad - boli zadržaní už v decembri 2013.
Vlani v júni ich odsúdili na sedem rokov väzenia. Súd ich uznal za vinných z toho, že zverejňovaním údajne nepravdivých správ o Egypte pomáhali teroristickej organizácii Moslimské bratstvo.
Odsúdenie novinárov však následne vyvolalo rozsiahle medzinárodné pobúrenie. Egyptský najvyšší súd začiatkom tohto roka pôvodné rozsudky zrušil a nariadil konanie nového procesu.
Petra Gresteho súd začiatkom februára oslobodil a bol deportovaný do svojej vlasti. Fahmy a Muhammad boli po 400-dňovej väzbe vo februári prepustení na kauciu, súd s nimi sa však ešte neskončil.




Amerického režiséra Jasona "Jacea" Alexandra zatkli za šírenie a držbu detskej pornografie. Vyšetrovatelia našli 51-ročného rodáka z New Yorku podľa IP adresy. Zástupcovia polície uviedli, že muž zverejnil na internete video, v ktorom predvádza striptíz a masturbuje približne 12 alebo 13-ročné dievča. Našli uňho tiež obscénne video, v ktorom vystupuje šesť až osemročné dievča.
Muža zadržali v stredu a kauciu stanovili na desaťtisíc dolárov (v prepočte približne deväťtisíc eur). Súd by sa mal začať 19. novembra. V prípade uznania viny mu hrozí sedem rokov za mrežami.
Jason "Jace" Alexander v rokoch 1994 až 2005 režíroval 32 epizód seriálu Zákon a poriadok (1990 - 2010), v období 2004 - 2007 zas 19 častí televízneho projektu Zachráň ma (2004 - 2011). Režíroval tiež jednu či dve epizódy seriálov ako Xena (1995 - 2001), Ally McBealová (1997 - 2002), Tretia hliadka (1999 - 2005), Dr. House (2004 - 2012) či Prison Break: Útek z väzenia (2005 - 2009). Venuje sa aj herectvu.



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.