27. 7. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Novinárom britského týždenníka Mail on Sunday sa podarilo odhaliť vážny nedostatok pri zaisťovaní bezpečnosti člena kráľovskej rodiny: prostredníctvom jednoduchej aplikácie dokázali sledovať pohyb záchranárskeho vrtuľníka, na ktorom lieta princ William. Informovala o tom agentúra AP.
William, druhý v následníckej línii na britský trón, sa 13. júla tohto roku ujal nového zamestnania ako pilot vrtuľníka leteckej záchrannej služby v spoločnosti East Anglian Air Ambulance.
Reportéri Mail on Sunday si za necelé tri libry (2,99 libry, v prepočte 4,23 eur) zakúpili ľahko dostupnú aplikáciu, prostredníctvom ktorej mohli sledovať let Williamovej helikoptéry.
Dokázali napríklad zistiť, kde sa princ so strojom chystá pristáť. Noviny zverejnili aj fotografie, na ktorých vidno Williamov pristávajúci vrtuľník, alebo ako sa princ po pristátí zhovára so svojimi kolegami.
Užívatelia aplikácie môžu za malý príplatok dokonca dostať textové upozornenie vždy, keď Williamova helikoptéra štartuje na záchrannú misiu.
K odhaleniam sa z bezpečnostných dôvodov odmietla vyjadriť princova tlačová kancelária a reakciu neposkytla ani londýnska metropolitná polícia.
William ako záchranár lieta na vrtuľníku typu Eurocopter EC145, a to pomerne nízkou rýchlosťou a v malých výškach.

Copyright © TASR 2015