11. 9. 2015

Argumenty alebo "senzačné odhalenia"?

Argumenty alebo 
"senzačné odhalenia"?


V posledných dňoch sa viacerí novinári intenzívne zaujímajú o mediálne známy prípad mladého dievčaťa, ktoré ochrnulo počas brigády na Cypre. Pacientka je poistenkou VšZP, ktorá jej od začiatku zabezpečuje a i naďalej je pripravená zabezpečiť a uhradiť komplexnú liečbu. V súvislosti s týmto prípadom sa v médiách objavilo aj konštatovanie, že štátna poisťovňa pacientke neschválila liečbu „z dôvodov, nad ktorými rozum zostáva stáť“. Za týmto „senzačným odhalením“ sa však skrýva celkom prozaický dôvod. VšZP pacientke neschválila liečbu v Národnom rehabilitačnom centre Kováčová preto, lebo samotné zdravotnícke zariadenie vo svojom štatúte uvádza, že sa o takéhoto pacienta nedokáže postarať. Je to to isté, ako keď vám lekár napríklad posunie termín operácie kolena, pretože máte akútny problém s krvným tlakom. Ak si však takúto informáciu prečíta nezainteresovaný čitateľ, môže nadobudnúť dojem, že pacient je pre zdravotnú poisťovňu len príťažou a keď sa o neho nevie postarať ona, je odkázaný na pomoc okolia, finančné zbierky či televízne relácie, ktoré prinášajú príbehy ľudí a ich riešenia so silným emocionálnym nábojom.
Rešpektujúc zákon a ochranu osobných údajov týkajúcich sa zdravotného stavu pacientky, dodávame, že liečbu v NRC Kováčová VšZP pacientke neschválila preto, lebo to neumožňuje jej aktuálny zdravotný stav. Pacientka má jednu z komplikácií, pre ktorú nemôže byť prijatá do tohto špecializovaného zdravotníckeho zariadenia. Kontraindikácie prijatia pacienta na liečbu v NRC sú zverejnené na stránke: http://www.nrckovacova.sk/?id_kat_for_menu=16690
Táto informácia je verejne dostupná a môže si ju overiť každý lekár, ktorý žiada o liečbu svojho pacienta v NRC Kováčová, ale i verejnosť.
Na základe odporúčania ošetrujúceho lekára môže poistenka v súčasnosti okamžite absolvovať potrebnú rehabilitáciu v niektorom zo zmluvných ústavných rehabilitačných oddelení dostupných v ústavných ZZ (v UN, FNsP, NsP). V prípade, ak v budúcnosti zdravotný stav pacientky umožní jej liečbu v NRC Kováčová a odporučí to jej ošetrujúci lekár, VšZP nebude mať žiaden problém so schválením takejto liečby.