8. 9. 2015

Psychiatrička sa ospravedlnila Š. Harabinovi

Psychiatrička sa ospravedlnila 
Š. Harabinovi

Psychiatrička Renáta Papšová sa písomne ospravedlnila Štefanovi Harabinovi za výrok, v ktorom spojila smrť Juraja Majchráka a Marty Laukovej s jeho perzekúciami. Dokument dnes Harabin predložil počas súdneho pojednávania na Okresnom súde Bratislava IV.
V ospravedlnení, ktoré Harabin ukázal médiám, Papšová uviedla, že jej slová prednesené v apríli 2012 na verejnej diskusii Sudcovia o sudcoch nie sú pravdivé. Zábery z diskusie RTVS použila v relácii Reportéri odvysielanej v roku 2012. Papšová v ospravedlnení tvrdí, že jej výrok bol zmanipulovaný a odvysielaný bez jej súhlasu.
Harabin s Pašovou uzavrel v pondelok (7.9.) mimosúdny zmier. Na súde dnes uviedol, že sa tak stalo s iniciatívy psychiatričky, ktorá ho oslovila. Na základe toho zobral bývalý predseda Najvyššieho súdu a Súdnej rady späť svoju žalobu na ochranu osobnosti v časti smerujúcej voči nej.
Od lekárky nechcel ani na súde požadovanú nemajetkovú ujmu vo výške 100.000 eur, pretože je v tom podľa jeho slov nevinne. Preplatí mu však súdne trovy a časť súdneho poplatku, ktorý musel uhradiť. Jeho žaloba v časti smerujúcej voči RTVS naďalej platí. Bývalý šéf justície požaduje od verejnoprávnej inštitúcie ospravedlnenie a nemajetkovú ujmu 200.000 eur.
Sudkyňa Silvia Walterová dnes dala obom zostávajúcim stranám sporu do konca septembra čas na to, aby tiež uzavreli mimosúdny zmier. Harabin pre médiá pripustil, že je naň ochotný pristúpiť, ak sa mu RTVS ospravedlní. „Vhodným spôsobom by bolo, ak v najsledovanejšom čase uverejní trikrát, štyrikrát, že sa mi ospravedlňuje,“ vysvetlil.
Na vyplatení odškodného trvá. Uviedol, že ho použije na charitatívne účely. „Aby si do budúcnosti verejnoprávna televízia nedovolila také špinavosti voči iným ľuďom, pretože keď nebude postihnutá finančne, tak zajtra to urobí voči môjmu kolegovi, ďalšiemu sudcovi,“ zdôvodnil.
V emocionálne vypätej situácii psychiatrička počas diskusie v roku 2012 uviedla: „Ako lekár môžem povedať, že niekedy sú choroby nákazlivé a naša justícia je chorá a ochorel Juraj Majchrák, ochorela doktorka Lauková, ktorá takisto zomrela na tvrdú perzekúciu doktora Harabina“.
Pred súdom v októbri 2013 uviedla, že jej výrok nebol skutkovým tvrdením, ale len hodnotiacim úsudkom, pričom vychádzala z výpovedí svojich pacientov a príbuzných. Podľa jej slov nemala na mysli, že Harabin sudcov zabil.
Majchrák, ktorý spáchal samovraždu, trpel podľa slov Laukovej depresiou, ktorú prehlbovalo dianie na Najvyššom súde. Harabin podal voči Majchrákovi viacero disciplinárnych návrhov. Svojho kritika preložil na iný úsek a nemohol vykonávať funkciu trestného sudcu. Harabin dnes uviedol, že za smrť Majchráka je morálne zodpovedná jeho bývalá manželka, ktorá ho tesne pred smrťou vyhnala z domu.
Sudkyni Laukovej ako prvej v histórii odobrala Súdna rada pod vedením Harabina v roku 2010 nemocenské dávky. Spätne ich vyplatila až po jej smrti. Lauková bola predtým aktérkou tzv. lístočkovej aféry, keď podala trestné oznámenie v súvislosti s lístočkom, ktorý jej prišiel do kancelárie a žiadal od nej, ako má postupovať v trestnej kauze.
Sudkyňa, ktorá podala trestné oznámenie, pociťovala podľa jej lekárky strach a pocit úzkosti, ktorý vyplýval z obáv o stratu práce. Harabin tvrdí sa pred súdom bránil tým, že Laukovú nepozná a nikdy ju nevidel. Odmietol, že by zomrela v dôsledku šikanovania.

Copyright © TASR 2015