30. 5. 2017

Kandidáti na šéfa RTVS predstavili svoje projekty ...

Kandidáti na šéfa RTVS 
predstavili svoje projekty


Verejnoprávna inštitúcia RTVS bude mať v roku 2022 až štyri plnoformátové kanály a piaty v online priestore. V rámci verejného vypočutia kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS to dnes vyhlásil Václav Mika, ktorý predstavil svoj projekt "Cesta RTVS 2022".
Jednotka má byť určená pre všetkých, dvojka pre každého, trojka pre náročných a štvorka pre informovaných. Päťka ako online kanál bude pre zvedavých, čo je služba pre mladého diváka od 12 do 25 rokov.
Rozhlas má fungovať pod heslom "pre každého niečo, pre všetkých všetko". Mika tvrdí, že v roku 2022 bude mať 15 programových služieb, osem z nich aj v pásme FM, ostatné sa majú šíriť digitálne a online. Rozhlas má byť lídrom na trhu a dôveryhodným partnerom.
Na margo financií poznamenal, že RTVS bude hospodáriť bez strát. On sám vidí tri cesty, a to zvýšenie koncesionárskych poplatkov na sedem eur, garantovanie pevného percenta z HDP alebo liberalizáciu súčasného obmedzenia reklamy. Mika preferuje najmä zvýšenie koncesií.
"Verím, že pokračovať má zmysel. Projekt som pripravil ako víziu, a je to projekt, ktorý má kontinuitu. Svet verejnoprávnych médií nevnímam ako svet biznisu, ale ako svet hodnôt," povedal Mika.
Miroslavovi Čížovi (Smer-SD) chýbalo Mikovo vyjadrenie k aktuálnym problémom. Chcel vedieť, do akej miery reflektuje pluralitu názorov a či má pocit, že redaktori sú schopní sprostredkovať nebulvárne informácie.
"Spravodajstvo je nosnou a kľúčovou témou a všetci k nej máme vlastné výhrady a hodnotenia," pripustil. Pre Miku je dôležitá dôveryhodnosť spravodajstva, v ktorej si RTVS podľa rebríčkov polepšila. "Samozrejme, že mnohé výhrady beriem," dodal.

Zlučovanie verejnoprávnych médií by malo pokračovať, k Rozhlasu a televízii Slovenska (RTVS) by sa mala pričleniť aj Tlačová agentúra (TA) SR. Vytvoriť tzv. verejnoprávny dom by chcel jeden z kandidátov na šéfa RTVS Fedor Flašík, ktorý svoj projekt dnes predstavil na rokovaní parlamentného mediálneho výboru na verejnom vypočutí kandidátov.
Spojením RTVS a TASR by chcel Flašík vytvoriť akciovú spoločnosť, v ktorej by bol stopercentným akcionárom štát. V rámci spoločnej inštitúcie by podľa neho mohlo vzniknúť akési spravodajské centrum. Chcel by, aby redaktori verejnoprávnych inštitúcií išli vo svojej práci viac do hĺbky. "Spravodajstvo verejnoprávneho média by sa malo výrazne odlišovať od toho komerčného," zdôraznil.
Verejnoprávne médiá by podľa neho mali spolupracovať a nemali by byť závislé od politickej moci. Zdôraznil, že úlohou verejnoprávnych inštitúcií je spolu s politikmi kultivovať spoločnosť a budovať identitu. Flašík chce jasne zadefinovať, čo sa očakáva od verejnoprávnej inštitúcie a akú má úlohu v spoločnosti.
"Ak to bude zadefinované, možno sa vyhneme atakovaniu od politikov, ktorí akoby mali stále potrebu podvedome zasahovať najmä do spravodajstva a publicistiky RTVS," povedal. Svoj projekt považuje za užitočný a za jedinú možnú cestu, "ako verejnoprávnu úlohu verejnoprávnych médií v maximálnej možnej miere uplatniť".

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) je stabilizovaný pacient, ale jeho život môže byť v ohrození, ak nezmení životný štýl. Počas dnešného verejného vypočutia to povedal kandidát na šéfa RTVS Michal Ruttkay.
"RTVS sa evolučne vyvinula do sebavedomej inštitúcie, ktorá v roku 2017 ponúka silnú a sebavedomú pozíciu. Drží sa v tabuľkách sledovanosti, deklaruje zdravý životný štýl," povedal Ruttkay.
Kandidát upozornil, že voľba nového generálneho riaditeľa je vlastne rozhodovaním o tom, ako bude táto inštitúcia vyzerať. "Otázka je, ako zachovať verejnoprávnosť. Je dostatočne zabezpečená pluralita názorov? Je tam rovnováha postrehov? Spravodajstvo pod mojím vedením zostane aj naďalej nestranné a vyvážené," deklaroval s dôvetkom, že za vzor verejnoprávnosti považuje Českú televíziu.
Podľa Ruttkaya sú dva významné trendy, ktoré ovplyvňujú, ako RTVS v súčasnosti vyzerá. "Prvým je demografia. Asi polovica populácie je staršia ako 50 rokov. Toto sú lojálni diváci, ktorí si denne zapínajú televízor. Tá druhá časť obyvateľstva je generácia, ktorá nemá dôvod sledovať televíziu a rozhlas. RTVS zaujíma týchto ľudí len deväť až 40 minút denne. To je naozaj málo," povedal.
Za druhý trend považuje technológie a inovácie. Tu vidí Ruttkay roztvárajúce sa nožnice, ktoré televíziu odsúvajú na okraj záujmu. "Divák už nie je pasívnym konzumentom, ale tvorcom a určovateľom programu. RTVS je v dobrom stave, v roku 2022 však bude v ešte lepšom. Program bude vznikať úplne inak, bude personifikovaný a inak štruktúrovaný. Víziou je, aby sa RTVS stala súčasťou kreatívneho priemyslu. Do štúdií sa musí vrátiť tvorivosť, invencia a skutočná výroba," dodal Ruttkay s tým, že televízia bude mať tretí športovo-lifestylový kanál. V online priestore má vzniknúť štvrtý kanál, kde majú dostať priestor youtuberi a mladá generácia. Pri rozhlase hovoril o novom okruhu s hovoreným slovom.
Poslanec Karol Farkašovský (SNS) označil Ruttkayov projekt za profesionálny, vytkol mu však priveľa anglikanizmov. Nepáči sa mu tiež, že Ruttkay chce v prípade úspechu angažovať do RTVS odborníka z Česka. Farkašovský totiž považuje za vzor verejnoprávnosti britskú BBC.

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) musí byť jasne odlíšiteľná verejná služba, musí vzdelávať, zúčastňovať sa na projektoch pre spoločné blaho a musí pamätať aj na menšiny. Zároveň musí zostať dostupná pre všetkých ako doteraz. Povedal to generálny riaditeľ Tlačovej agentúry (TA) SR Jaroslav Rezník, ktorý sa uchádza o post šéfa RTVS a svoj projekt predstavil dnes na verejnom vypočutí poslancom z parlamentného mediálneho výboru.
V prípade televízie chce Rezník urobiť z Jednotky plnoformátový okruh, Dvojka by mala počas dňa fungovať ako televízia pre deti a školy a večer by to bola televízia artového typu aj s priestorom pre národnostné menšiny či záujmové skupiny. Plánuje tiež zriadiť Trojku ako športový kanál s publicistickými presahmi a tiež multimediálny spravodajský portál. V prípade rozhlasu spomínal napríklad Rádio Patria, ktoré podľa neho musí byť prvým zdrojom informácií pre svoje publikum. Rezník by chcel zaviesť aj vzdelávací portál EDO.
V súvislosti s financovaním RTVS uviedol, že tzv. koncesionárske poplatky tvoria v súčasnosti základ financovania RTVS. "Ale potrebujeme otvoriť diskusiu o rizikách financovania RTVS," poznamenal. Je podľa neho na debatu, či to bude hybrid ako dnes, teda koncesie, zmluva so štátom a vlastné výnosy, alebo príde iný model. Rezník za najúčinnejší model považuje koncesionárske poplatky. Súhlasí, že 4,64 eura je pre niektorých ľudí veľa. "Ale na druhej strane je to aj vytváranie vzťahu k tomu médiu. Všetko, čo je zadarmo, si ľudia nevážia," poznamenal Rezník.
Šéf TASR hovoril aj o technických záležitostiach ohľadom prijímania signálu. Podľa neho bude časom ohrozené bezbariérové prijímanie signálu. Zdôraznil, že napriek tomu musí RTVS zostať naďalej dostupná pre všetkých, aj pre tých, ktorí nebudú chcieť využívať platené platformy.
Poslanci sa Rezníka pýtali aj na prepojenie portálov Teraz.sk a Tablet.tv na finančnú skupinu Slavia Capital, ako aj na dnes už vypovedanú zmluvu medzi TASR a ruskou agentúrou Sputnik. "Ako chcete zabezpečiť verejnoprávnosť média, keď ste schopný uzavrieť zmluvu s propagandistickou agentúrou?" pýtal sa František Šebej z Mosta-Híd. Poukázal zároveň, že za Rezníkovho pôsobenia v Slovenskom rozhlase klesala počúvanosť a rozhlas končil v strate. "Nie som celkom presvedčený o vašej kompetencii v oblasti hospodárenia," vyhlásil Šebej.
Rezník kritiku odmietol, zdôraznil, že za jeho éry rozhlasu poslucháči neodchádzali, počúvanosť podľa neho logicky klesla po vzniku Rádia Expres. V súvislosti s agentúrou Sputnik zdôraznil, že podpis memoranda TASR k ničomu nezaväzoval. Poukázal, že so Sputnikom spolupracujú veľké svetové médiá.
Šéf TASR odpovedal aj na otázky o Rádiu_FM. Je za jeho podporu. "Považujem ho za progresívne alternatívne rádio a myslím si, že poslucháčom ponúka niečo, čo žiadne iné. Má mať našu plnú podporu," povedal. Vyjadril sa aj k návrhu Fedora Flašíka zlúčiť RTVS s TASR a vytvoriť akciovú spoločnosť so stopercentnou účasťou štátu. Podľa Rezníka by spojenie nepomohlo ani jednému z týchto médií.


Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) by mala vysielať pre ľudí a správy ako hlavný večerný program by mali divákov zaujať. Počas dnešného verejného vypočutia to vyhlásil kandidát na post šéfa RTVS Stanislav Velitzky.
"RTVS je síce verejnoprávna, ale generálneho riaditeľa volí parlament, takže trošku štátneho tam je. Moderátori a redaktori nemajú čo udalosti komentovať, to už treba nechať na diváka," odporučil Velitzky. On sám si myslí, že v RTVS by nemali dostávať priestor ani politológovia. "Diváci si názor spravia sami," myslí si.
Velitzky, sa domnieva, že do RTVS by mali mať kedykoľvek prístup prezident SR, predseda vlády, predseda Národnej rady SR a generálny prokurátor. RTVS by im podľa jeho slov mala vyčleniť priestor vždy, ak chcú niečo povedať národu.
Velitzky, ktorý žije 38 rokov v USA, tvrdí, že ku kandidatúre na čelo RTVS ho priviedol záujem o Slovensko.

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) musí zvýšiť produkciu regionálnych správ. Myslí si to kandidát na generálneho riaditeľa telerozhlasu Peter Abrahám, ktorý dnes predstavil poslancom parlamentného mediálneho výboru svoj projekt.
"RTVS musí počúvať a sledovať lokálne a regionálne médiá a odoberať vyhovujúce spravodajstvo," doplnil Abrahám, podľa ktorého musí vytvoriť aj spravodajský web a spoločné spravodajské centrum. RTVS musí byť podľa kandidáta aj ombudsmanom a pomáhať ľuďom a venovať sa viac i komunálnym témam.
Abrahám si vie predstaviť aj ďalšie programy k Jednotke a Dvojke, keď na ne budú peniaze. Trojka by mala podľa neho vysielať šport a Štvorka by mala patriť deťom a mládeži.
Dotkol sa aj otázky financovania RTVS. Tvrdenie, že koncesionárske poplatky sú garantom nezávislosti, považuje Abrahám za mýtus. Podľa neho by bolo lepšie napojiť financovanie telerozhlasu na štátny rozpočet a zabezpečiť kontrolu.

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) reprezentuje nevyužitý potenciál doby. Zmeniť to treba tak, že RTVS bude ponúkať obsah tam, kde mladá a stredná generácia je, teda v online priestore. Na ten RTVS zabudla. Vyhlásil to dnes kandidát na generálneho riaditeľa verejnoprávneho média Richard Dírer počas verejného vypočutia na pôde NR SR. Dírerov projekt má názov "RTVS 2022 - Vstup do novej dimenzie".
"Obsah, ktorý RTVS vysiela, sa dá za minimálne prostriedky presunúť do digitálnej platformy. To ale neznamená, že by sme mali zrušiť klasické vysielanie, naopak, som za jeho zachovanie. Teda za zachovanie Jednotky a Dvojky," uistil.
Podľa Dírera televízia zažíva historicky najlepšie obdobie z hľadiska programu. "Je to aj vďaka zvýšeným platbám od štátu. V tomto trende nastavenia Jednotky a Dvojky by som chcel pokračovať," avizoval.
Jednotku si predstavuje ako plnoformátový kanál, Dvojku by ponechal ako alternatívu pre náročnejšieho diváka. "Mal by sa tam nájsť naozaj každý," povedal.
Rozhlas je podľa Dírera v tieni televízie. "Je poddimenzovaný a nemá toľko pozornosti ako televízia, a to napriek vysokokvalitnému tímu," myslí si.
Dírer tiež avizuje zavedenie tretieho kanálu zameraného na spravodajstvo a šport, ale len v online priestore. "Divák dnes už nečaká na správy o 19.00 h, ale chce si ich pozrieť vtedy, keď má na to čas," konštatoval.
Na margo financovania RTVS povedal, že je za zvýšenie koncesionárskych poplatkov. "Súčasný generálny riaditeľ RTVS Václav Mika hovoril o sume sedem eur, ja sa s ňou viem stotožniť," podotkol.
Dírer nemá problém s tým, ak v RTVS diskutujú premiéri, či už Robert Fico (Smer-SD) alebo predtým Iveta Radičová, sami bez politického protivníka. "Moderátor dokáže byť dostatočným oponentom. Ak je kvalifikovaný, odborne podkutý, nemám s tým problém," dodal.


Viac publicistiky aj spravodajstva, kvalitný seriál či posilnenie poddimenzovaného rozhlasu. To sú plány kandidátky na generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska Zuzany Ťapákovej, ktorá dnes poslancom parlamentného mediálneho výboru predstavila svoj projekt.
Nemyslí si, že RTVS dnes potrebuje viac peňazí, nazdáva sa, že je to vec prerozdelenia súčasných prostriedkov. Je za zachovanie súčasného modelu financovania, teda kombinácie koncesionárskych poplatkov, zmluvy so štátom a príjmov z reklamy. Nie je momentálne ani za navýšenie koncesií.
Sústredila by sa napríklad na dramaturgiu programu a v spravodajstve by zrejme podľa vlastných slov urobila zmeny vrátane personálnych. V projekte hovorí, že verejnoprávne médium by malo byť garantom dôveryhodnosti vo všetkých oblastiach. Viac priestoru podľa Ťapákovej by si zaslúžil detský divák a tiež by si vedela predstaviť viac športu. "Som za zachovanie dvoch programových služieb, Jednotky a Dvojky," uviedla s tým, že uvažovať by sa malo aj o tretej službe. "Mohla by mať zameranie na detského diváka spolu so športom a publicistikou," poznamenala.
Ťapáková si tiež myslí, že v RTVS treba nájsť rovnováhu medzi ľahšími a vážnymi programami. "Som za žánrový mix a nemyslím si, že by ublížil televízii," poznamenala s tým, že Jednotka by sa mohla venovať aj náročnejším formátom. "Napríklad veľké diskusné fóra," doplnila. Správy by podľa nej mali otvárať informácie z domácej a zahraničnej politiky. V projekte hovorí o návrate k významnej národnej inštitúcii rešpektovanej verejnosťou aj divákmi.
Poslanci sa Ťapákovej pýtali aj na kauzu údajne predražených zákaziek na ministerstve zahraničných vecí, kde pracovala. Kandidátka odmietla obvinenia, zdôraznila, že na rezorte bola externá poradkyňa a nemala dosah na podpisovanie zmlúv. S agentúrou Evka podľa vlastných slov neprišla do styku a nemala s ňou nič spoločné. Kauza jej podľa vlastných slov poškodila, vníma ju ako nespravodlivú a rieši ju trestným oznámením.

Copyright TASR ©2017