31. 5. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Aktuálna tretia sezóna seriálu Fargo (2014) bude možno poslednou. V rozhovore pre magazín The Hollywood Reporter to uviedol výkonný riaditeľ FX John Landgraf. "Ďalšia séria Farga už možno nevznikne. Jedine, že Noah (tvorca seriálu Noah Hawley, pozn. SITA) má nápad, o ktorom si myslí, že je rovnako dobrý ako prvé tri série. Myslím, že keď ľudia uvidia záver aktuálnej série, tak zistia, že je tematicky odlišný. Je to naozaj o momente, ktorý práve teraz prežívame," vyhlásil Landgraf.
Seriál Fargo je inšpirovaný rovnomennou snímkou bratov Coenovcov z roku 1996. V desaťdielnej prvej sezóne účinkovali Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Joey King či Keith Carradine. V rovnako dlhej druhej sezóne si zas zahrali Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Patrick Wilson, Ted Danson, Nick Offerman, Brad Garrett, Kieran Culkin, Bokeem Woodbine, Jeffrey Donovan alebo Angus Sampson. Prvá séria sa odohráva v roku 2006, zatiaľ čo druhá v roku 1979.
Dej tretej série, ktorú začali vysielať 19. apríla, je zasadený do roku 2010 a hlavnými mužskými postavami sú bratia Emmit a Ray Stussyovci, pričom oboch stvárnil Ewan McGregor. Emmit je príťažlivý, úspešný a rodinne založený realitný magnát. Jeho o niečo mladší brat je skôr jeho opakom. Ray je tučný, plešivie a pracuje ako kurátor, pričom za svoje nešťastie viní práve Emmita. Okrem McGregora si v novej sérii zahrali aj Mary Elizabeth Winstead ako Rayova priateľka Nikki Swango, ktorú nedávno podmienečne prepustili z väzenia, ďalej Carrie Coon ako šéfka polície Gloria Burgle, David Thewlis ako tajomný podnikateľ V. M. Varga a Goran Bogdan ako jeho ukrajinský podriadený Yuri Gurka. Vo vedľajších úlohách účinkujú napríklad Jim Gaffigan, Scoot McNairy, Shea Whigham, Michael Stuhlbarg a Thomas Mann.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Bývalá výkonná riaditeľka a senior viceprezidentka americkej tlačovej agentúry The Associated Press (AP) Kathleen Carrollová bude predsedať rade riaditeľov vo Výbore na ochranu novinárov (CPJ). TASR o tom informovala rada Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA).
Carrollová vo svojej reakcii zhodnotila, že táto misia nebola nikdy dôležitejšou. "Novinárov na mnohých miestach po celom svete zabíjajú, väznia, mučia a ohrozujú v alarmujúcej miere, a to jednoducho preto, že si robia svoju prácu," pokračovala.
"V Spojených štátoch sa mocní verejní činitelia pokúšajú podrývať novinárov a slobodu prejavu, ktorú sme pred 200 rokmi zakotvili v ústave," upozornila Carrollová.
EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.

Z ohrozovania slobody tlače obvinila šéfka francúzskej sekcie televízie Russia Today (RT) Xenia Fedorovová francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Ten v pondelok počas tlačovej konferencie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom obvinil RT zo šírenia propagandy.
"Prezident Macron stavia základy nebezpečného precedensu, ktorý ohrozuje naraz slobodu prejavu i žurnalistiku," vyhlásila šéfka RT France. Jej stanovisko priniesol belgický denník Le Soir.
Fedorovovú prekvapilo, že "Macron naďalej vyslovuje tieto obvinenia". Doplnila, že novinári RT čelili tlakom zo strany Macronovho volebného tímu, ale "ani raz nám nebol daný jediný príklad, ako sa RT alebo RT France vedome pokúsili sabotovať jeho (Macronovu, pozn. TASR) kampaň."
Počas pondelňajšej konferencie s Putinom, ktorý bol na oficiálnej návšteve Francúzska, Macron označil ruskú televíznu stanicu RT a agentúru Sputnik za "orgány šírenia lživej propagandy". Podľa vlastných slov práve preto zakázal ich reportérom vstup do centrály svojej predvolebnej prezidentskej kampane.
Putin odmietol obvinenia, že sa Moskva pokúšala ovplyvniť výsledok francúzskych prezidentských volieb. Obhajoval svoje marcové stretnutie s Macronovou súperkou v prezidentských voľbách Marine Le Penovou.
Francúzsky prezident po stretnutí s ruskou hlavou štátu vo Versailles vyjadril presvedčenie, že môžu spolupracovať v otázke Sýrie. Vyhlásil, že chce s Ruskom vytvoriť posilnené partnerstvo v boji proti Islamskému štátu.

Šéfredaktor tureckého provládneho islamistického denníka Yeni Akit zomrel potom, ako ho bodol nožom jeho zať. Oznámila to turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.
Podľa agentúry AP Kadir Demirel (56) zomrel v dome svojej dcéry, kam prišiel kvôli tomu, aby upokojil rozhádaný manželský pár. Zať následne zaútočil na svojho svokra a manželku nožom. Demirel zomrel priamo na mieste činu. Jeho dcéru previezli do nemocnice a po zaťovi pátra polícia.
Podľa tureckej agentúry Anadolu Demirel v minulosti pracoval pre rôzne turecké proislamské noviny. Minulý rok sa stal šéfredaktorom denníka Yeni Akit (Nová dohoda), ktorý rozhodne podporuje politiku vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) a jej šéfa, prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Copyright TASR ©2017