13. 7. 2017

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS




Americká herečka Jennifer Jason Leigh a austrálsky herec Hugo Weaving si zahrajú v miniseriáli Patrick Melrose televízií Showtime a Sky Atlantic. V adaptácii päťdielnej knižnej série The Patrick Melrose Novels (1992 - 2012) anglického spisovateľa Edwarda St Aubyna sa predstavia po boku anglického herca Benedicta Cumberbatcha, ktorý si zahrá hlavnú postavu, a Anny Madeley stvárňujúcej jeho manželku. Projekt bude mať päť častí. O televízne spracovanie úspešných románov sa postará scenárista David Nicholls, réžie sa ujme Edward Berger.

Dej projektu sa sústredí na neslušného a sarkastického aristokrata Patricka Melrosea, ktorý sa svojím zvláštnym správaním snaží vyrovnať s traumou z detstva a dospievania. Tie do veľkej miery ovplyvnili jeho násilnícky otec (Weaving) a matka (Leigh), ktorá dlhé roky v tichosti znášala manželovo správanie. Každá z epizód sa zameria na jednu z piatich častí knižnej predlohy, pričom postupne zobrazí niekoľko najzásadnejších dní Melroseovho života. Seriál sa tak bude odohrávať v rozmedzí od 60. rokov minulého storočia po súčasnosť na miestach ako južné Francúzsko, New York či Veľká Británia.

Päťdesiatpäťročná Jennifer Jason Leigh je známa z filmov ako Bitka na Ridgemont High (1982), Posledný útek do Brooklynu (1989), Spolubývajúca (1992), Krátke strihy (1993), The Hudsucker Proxy (1994), Georgia (1995), Dolores Claiborneová (1995), Cesta do zatratenia (2002), Mechanik (2004), Zvieracia kazajka (2005), Svadba podľa Margot (2007), Synecdoche, New York (2008), Čaro prítomného okamihu (2013), Zbav sa svojich miláčikov (2013) alebo Osem hrozných (2015), ktorý jej v roku 2016 vyniesol nominácie na cenu BAFTA, Zlatý glóbus aj Oscara. Na doskách Broadwaya účinkovala napríklad v hrách Cabaret a Proof.

Päťdesiatsedemročný Hugo Weaving sa do povedomia verejnosti zapísal predovšetkým troma úlohami - ako Agent Smith v trilógii Matrix (1999, 2003), ako V vo filme V ako Vendeta (2005) a elf Elrond v trilógiách Pán prsteňov (2001 - 2003) a Hobit (2012 - 2014). Svoj hlas prepožičal Rexovi v snímkach Babe - galantné prasiatko (1995) a Prasiatko Babe v meste (1998) a Megatronovi zo série Transformers (2007 - 2011). Zahral si aj v snímkach Dôkaz (1991), Captain America: Prvý Avenger (2011), Atlas mrakov (2012) alebo Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu (2016).

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's zmenila výhľad ratingov mediálnej spoločnosti Central European Media Enterprises Ltd. (CME) na pozitívny zo stabilného. Agentúra zároveň spoločnosti potvrdila takzvaný Corporate Family Rating (CFR) na stupni B2 a jej PDR rating vyjadrujúci pravdepodobnosť neplnenia záväzkov (probability of default) na úrovni B2-PD. Zlepšenie výhľadu ratingov nasleduje po oznámení, že CME sa dohodla na predaji svojej chorvátskej televíznej stanice Nova TV a slovinskej stanice POP TV firme Slovenia Broadband, ktorá je dcérou United Group.
Očakáva sa, že transakcia sa uzavrie do konca tohto roka. Výnos sa použije na uhradenie úveru CME v sume 250,8 mil. eur, ktorý je splatný v novembri 2018. "Zmena výhľadu na pozitívny odzrkadľuje hlavne podstatné zníženie dlhu CME, ak sa transakcia zrealizuje, a tiež pokračujúci dobrý prevádzkový výkon očakávaný v priebehu budúceho roka," povedal Alejandro Nú?ez z agentúry Moody's. Za rok 2016 spoločnosť vykázala čisté tržby v sume 638 mil. USD a prevádzkový zisk pred odpismi (OIBDA) v objeme 150 mil. USD.
Central European Media Enterprises prevádzkuje televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r. o. CME informovala, že touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r. o. ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza.


Americký prezident Donald Trump čelí žalobe za blokovanie niektorých jeho kritikov na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Tú naňho na manhattanskom federálnom súde podal Knight First Amendment Institute z Kolumbijskej univerzity, citujúc sedem osôb, ktoré na sieti Trump alebo jeho pobočníci zamietli po tom, ako ho kritizovali. Podľa organizácie je takéto správanie protiústavné, keďže porušuje prvý dodatok, ktorý okrem iného garantuje slobodu prejavu. Okrem prezidenta inštitút zažaloval aj tlačového tajomníka Bieleho domu Seana Spicera a tamojšieho riaditeľa sociálnych sietí Dana Scavina.
Ako uviedol riaditeľ inštitútu Jameel Jaffer, obrátili sa naň desiatky osôb po tom, ako pred troma týždňami vyhlásil, že je zakázané blokovať ľudí na Trumpovom osobnom twitterovom účte. Podľa neho nie je jediným politikom, ktorý sa takto snaží obmedziť kritikov, podobne reagovali viacerí republikáni aj demokrati. Inštitút súdnou cestou požaduje, aby Trump a jeho mediálny tím prestali s blokovaním kritických používateľov Twitteru na jeho osobnom účte, na jeho oficiálnom prezidentskom konte a tiež na účte Bieleho domu. Hovorkyňa vládnych právnikov Dawn Dearden sa k situácii odmietla vyjadriť.
Federálny sudca vo Washingtone D.C., nedávno rozhodol, že konto miestneho politika na sociálnej sieti Facebook slúži podľa prvého dodatku ako verejné fórum, uviedol Jaffer a dodal, že vyššie súdy tento problém ešte neriešili. "Je na mieste povedať, že ide o novú hranicu. Princíp prvého dodatku je dobre ustálený, ale jeho použiteľnosť v tomto kontexte nie je problémom, s ktorým by sa súdy mali možnosť zaoberať," vysvetlil.
Medzi navrhovateľmi žaloby je napríklad spisovateľka a politická konzultantka Rebecca Buckwalter, ktorú zablokovali po tom, ako reagovala na Trumpov príspevok o výhre vo voľbách tvrdením, že sa mu o to postaralo Rusko. Ďalšími žalobcami sú aj profesor sociológie na Marylandskej univerzite Philip Cohen, ktorý označil prezidenta za "skorumpovaného nekompetentného autoritára" a pesničkárka a politická organizátorka Holly Figueroa. Tú zablokovali na Twitteri po tom, čo zverejnila fotografiu ľudí nedôverčivo pozerajúcich na Trumpa a napísala k nej "Takto vás vidí celý svet".


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



V americkej talentovej súťaži America's Got Talent odvysielali v utorok vystúpenie účastníka, ktorý zomrel minulý mesiac pri autonehode.
Dr. Brandon Rogers z Portsmouthu v štáte Virgínia si to vyskúšal v známej súťaži televízie NBC v marci. Vyslúžil si potlesk postojačky a postup do ďalšieho kola, keď zaspieval pieseň Stieveho Wondera Ribbon in the Sky.
Dvadsaťdeväťročný muž potom 10. júna zahynul pri automobilovej havárii v Marylande. Podľa polície bol pasažierom v aute, ktoré zišlo z cesty a narazilo do stromu.
Televízia pustila jeho vystúpenie na žiadosť Rogersovej rodiny. Agentúra AP dodáva, že Rogers spieval v tomto roku počas série koncertov v Las Vegas so skupinou Boyz II Men a kapela mu po smrti vzdala hold na sociálnej sieti Instagram.

Copyright TASR ©2017