20. 8. 2017

Zomrel Dick Gregory

Zomrel Dick Gregory

Vo veku 84 rokov zomrel v sobotu americký komik a aktivista Dick Gregory. Patril k prvým černošským komikům, ktorí v 60. rokoch prelomili rasové bariéry a pravidelne vystupovali pred belošským publikom. O Gregoryho smrti informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na jeho syna.
"Kde inde na svete ako v Amerike by som mohol žiť v tej najhoršej štvrti, navštevovať tie najhoršie školy, sedieť vzadu v autobuse a zarábať 5000 dolárov týždenne len vďaka tomu, že o tom budem hovoriť?" vyhlásil pri jednom zo svojich vystúpení Gregory, ktorý sa narodil ako druhé zo šiestich detí a prežil detstvo v chudobe po tom, čo otec rodinu opustil.
K jeho známym výrokom patrí tiež ten o postave, ktorá v Amerike nosí na Vianoce deťom darčeky. "Nikdy som neveril na Santa Clausa. Do našej štvrti by sa po zotmení žiadny beloch neodvážil," vtipkoval.
Gregory sa pri svojich vystúpeniach snažil prostredníctvom humoru bojovať predovšetkým za sociálnu spravodlivosť pre černošské obyvateľstvo. Ako ľudskoprávny aktivista sa ale venoval aj rade ďalších tém ako mier na Blízkom východe, policajné brutalita či práva žien. Bol obdivovateľom indického bojovníka za nezávislosť Mahátmu Gándhího a černošského duchovného a aktivistu Martina Luthera Kinga a vždy presadzoval nenásilný spôsob boja.
V roku 1966 Gregory neúspešne kandidoval na starostu Chicaga a v roku 1968 na úrad amerického prezidenta.

Copyright ČTK ©2017