6. 9. 2017

Pôvodná rozhlasová hra RTVS bojuje o európsku cenu

Pôvodná rozhlasová hra RTVS
 bojuje o európsku cenu

Pôvodná rozhlasová hra napísaná pre Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) sa dostala do užšej nominácie festivalu Prix Europa v Berlíne. Hra Wernera Fritscha Čierny Regen Ovidius: Biely Regen Marcus Aurelius tak pokračuje v úspešnom ťažení po európskych festivaloch, agentúru SITA o tom v tlačovej správe informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. Hra v máji tohto roka získala 3. cenu na prestížnom festivale Grand Prix Nova v Bukurešti. Nominovali ju tiež na najstarší festival mediálnej tvorby Prix Italia, ktorý je tento mesiac v Turíne. Na berlínsky festival Prix Europa sa dostane v októbri.
Autorom predlohy hry je renomovaný nemecký prozaik a scenárista Werner Fritsch. V réžii Natálie Deákovej naštudovali hlavné úlohy Daniel Fischer, Dušan Jamrich a Martin Horňák. Hra vznikla v dramaturgii Jána Šimka, v preklade Andreja Zmečka a s pôvodnou hudbou Matúša Homolu. Ústrednou postavou veršovanej hry je Faust, starnúci intelektuál germánskeho pôvodu. V snahe vyrovnať sa so smrťou sa vydáva na cestu strednou Európou. Ovidius, vyhnaný na Tomis (dnešné rumunské mesto Konstanca) a Marcus Aurelius pri Hrone sa Faustovi stávajú sprievodcami na jeho putovaní kontinentom a časom. Dielo malo premiéru 29. januára tohto roka vo vysielaní Rádia Devín.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.