15. 11. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



O zintenzívnení spolupráce verejnoprávnych médií krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa hovorilo na stretnutí ich popredných predstaviteľov, ktorého dejiskom bol v utorok symbolicky maďarský Vyšehrad.
      Ako informovala tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na generálneho riaditeľa maďarského MTVA Miklósa Vaszilyho, stalo sa už tradíciou, že vedúci činitelia spomínaných médií s polročnou periodicitou diskutujú o aktuálnych problémoch, spoločných projektoch a hľadajú možnosti ďalšej spolupráce. Jestvuje viacero dvoj-, troj- i štvorstranných kooperácií, pripomenul a na ilustráciu spomenul, že film o živote Márie Terézie, ktorý vznikol v česko-slovensko-maďarskej koprodukcii, uvidia v povianočnom období diváci v troch krajinách. Súčasne dodal, že v krajinách V4 sa s týždennou periodicitou objavujú vo verejnoprávnom rozhlase i televízii magazíny venujúce sa spoločným témam členských krajín Vyšehradskej štvorky.
      Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) zastupovali na stretnutí programový riaditeľ televíznej časti RTVS Tibor Búza a vedúca odboru medzinárodnej spolupráce RTVS Slavomíra Kubičková.


Ruské bezpečnostné služby sa snažia ovplyvňovať verejnú mienku v Holandsku rozširovaním falošných správ. Oznámila to v utorok holandská ministerka vnútra Kasja Ollongrenová pred poslancami parlamentu, informuje spravodajský server DutchNews.nl.
      "Holandsko je monitorované ruskými bezpečnostnými službami. Vieme, o čo Rusku ide, ale nemali by sme predpokladať, že Rusko je jediné," uviedla ministerka pred poslancami. Spresnila, že šírenie dezinformácií nie je nový fenomén, ale je účinný preto, lebo je to "jednoduché, anonymné, rýchle a lacné".
      Ollongrenová pripomenula zákonodarcom pokusy Ruska ovplyvňovať verejnú mienku v súvislosti s tragédiou letu MH17, keď lietadlo malajzijských aerolínií bolo v júli 2014 zostrelené nad východnou Ukrajinou raketou ruského pôvodu. Ministerka upozornila na internetovú stránku plnú nepravdivých informácií, ktorá naznačuje, že pri zostrelení lietadla išlo o holandskú oficiálnu operáciu.
      Zároveň dodala, že holandské spoločnosti sú častým terčom ruských kybernetických útokov a ruskí spravodajskí agenti pôsobiaci v Holandsku zhromažďujú dôležité informácie a snažia sa ovplyvňovať dôležité rozhodnutia v krajine.
      Podľa jej slov sa sociálne siete používajú na šírenie dezinformácií, čo znamená nevyhnutnú spoluprácu s firmami ako Facebook, Google a Twitter v boji proti propagande. "Vláda bude komunikovať s týmito spoločnosťami o spôsoboch, ako bojovať proti (nezákonnému) politickému vplyvu," oznámila Ollongrenová.
      DutchNews.nl v tejto súvislosti pripomenul výročnú správu holandskej bezpečnostnej služby AIVD za rok 2017, z ktorej vyplýva, že Holandsko stále viac čelí kybernetickým útokom a ilegálnym pokusom ovplyvniť politiku, najmä z Ruska.

Copyright TASR ©2017