17. 11. 2017

Denník SME opäť nezostal svojej povesti nič dlžný a znova zavádzal

Denník SME opäť nezostal svojej povesti nič 
dlžný a znova zavádzal 


Denník SME opäť priniesol tendenčný článok, v ktorom evidentne a zámerne opomína fakty a nevadia mu klamstvá Igora Matoviča, ktoré Robert Kaliňák na tlačovej besede vyvrátil. Za celý čas odkedy je ministrom vnútra Robert Kaliňák, nedostalo ministerstvo vnútra SR ani jednu pokutu za obstarávania z Úradu pre verejné obstarávanie. Zato za ministrovania Daniela Lipšica to boli hneď dve pokuty od Úradu pre verejné obstarávanie a to za desaťnásobne predražené Fábie a druhýkrát, kedy odmietli ÚVO predložiť dokumenty na kontrolu.
      Pri najväčšej korekcii, ktorá sa týka elektronickej identifikačnej karty bola udelená korekcia 5 percent a teda v sume 1,8 milióna eur. Redaktor Matúš Burčík sa snaží v tejto veci umelo vytvárať pocit nekalosti,  keď píše že ministerstvo dostalo korekciu za pochybný tender na elektronické občianske preukazy. V skutočnosti dostal rezort korekciu z dôvodu, že pracovníčka odpovedala na mail jedného zo súťažiacich, kde sa pýtal či má prepočítavať kurz do eura a do koruny nakoľko to bolo čerstvo po vstupe SR do eurozóny a podľa nariadení mala zaslať odpoveď nielen tomu kto sa pýta, ale odpoveď na jeho otázku mala zaslať všetkým uchádzačom. Na pokyn pána Lipšica ÚVO tento tender kontrolovalo a konštatovalo, že to nemalo vplyv na priebeh súťaže. Súťaž vyhrala veľká IT nadnárodná spoločnosť Hewlett Packard, a teda nikto z okruhu známych Roberta Kaliňáka. Následne v roku 2015 došlo k zmene metodiky a posudzovania vzorov a audit ministerstva financií navýšil túto sumu na 6,5 milióna eur. Z 5 percentnej korekcie ju zvýšil na 25. Keďže sa neplatí táto suma na jedenkrát, ale na splátky tak sa zvyšná suma dorátala, a to je tých celkových 10 miliónov eur.
      Redaktor taktiež spomína obstarávanie systému Registra fyzických osôb za 21 miliónov eur kde má vnútro zaplatiť na korekciách 3,7 milióna eur. Keby si dal redaktor námahu a išiel viac do hĺbky a nie len po povrchu, tak by si overil z akých dôvodov bola uplatnená korekcia. Opäť budeme musieť niektorých ľudí sklamať, nie je to preto, že sa nepodarilo niečo nekalé, ako by si mnohí želali, ale preto lebo rezort požadoval od uchádzačov doloženie kvalifikačných predpokladov na získanie zákazky, preukázanie skúseností s podobnými zákazkami a podobne. Tak ako v prípade eID aj tieto banality boli dôvodom korekcie. Jednoducho povedané, ak si chcete dať vyrobiť protézu, tak nenavštívite sviatočného rezbára, ale kvalifikovaného odborníka. Ak sa niekomu nepozdáva, že štát chce svoju úlohu plniť viac než len dobre, tak je to smutné. V každom prípade však musíme potvrdiť, že v oboch súťažiach súťažili dvaja uchádzači, ktorými boli renomované IT spoločnosti a úspešný bol ten, kto mal nižšiu cenu.
      Nemenej podstatnou vecou je vysvetlenie čo sú to korekcie. Minister Kaliňák to vysvetlil, no napriek tomu si to dajme ešte raz. Korekcie nie sú pokuty, lebo pokuty sa pri ďalšom projekte nevrátia. Korekcia je zvýšená spoluúčasť pri európskych fondoch, ktorú si následne v inom projekte môžete znova uplatniť. Korekcie sa od roku 2007 do 2013 dotýkajú 457 miliónov, ktoré boli uplatnené. Následne boli teda tieto peniaze umiestnené späť do operačných programov, kde boli opäť čerpané. Nemožno teda hovoriť o  pokutách. Ak už ani toto redaktor stále nepochopil, tak je možno načase venovať sa iným témam.
      Ministerstvo vnútra predstavilo Európskej únií projekty, ktoré financovalo zo štátneho rozpočtu. Únia niektoré projekty ocenila a rozhodla sa z týchto peňazí, že ich prefinancuje. Ministerstvo vnútra dostalo z týchto peňazí sumu viac ako 170 miliónov eur. Na jednej strane malo ministerstvo spoluúčasť zvýšenú o 20,9 milióna eur, ale v konečnom dôsledku je výsledná plusová bilancia 150 miliónov eur, a teda ministerstvo vnútra na korekciách zarobilo. V rámci európskych krajín patrí Slovensko medzi najlepšie v čerpaní fondov a využiteľnosti korekcií. Napriek tomu všetkému vieme, že pozitívne správy nie sú pre mnohých opozičných poslancov a médiá zaujímavé.


      Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.