14. 11. 2017

Mediálny výbor schválil návrh na kandidátov do licenčnej rady

Mediálny výbor schválil návrh na 
kandidátov do licenčnej rady
 

 
 Štvorica kandidátov sa uchádza o jedno miesto člena licenčnej rady. Podľa mediálneho výboru parlamentu podmienky účasti vo voľbe v pléne Národnej rady (NR) SR splnili Peter Alakša, Ľubomír Dubeň, Ján Ikrényi a Zoltán Pék. Alakšu navrhol za člena Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Mediálny inštitút, kandidatúru Dubeňa predložil Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, Ikrényiho navrhuje predseda klubu poslancov NR SR za SNS Tibor Bernaťák a Péka navrhol parlamentný klub poslancov Most-Híd. Mediálny výbor sa dnes zaoberal aj návrhom budúcoročného štátneho rozpočtu. Bližšie sa venoval aj rozpočtovým kapitolám Ministerstva kultúry (MK) SR a RVR pre budúci rok. Výbor súhlasí s návrhmi, ktorými sa bude ďalej zaoberať gestorský výbor NR SR pre financie a rozpočet. Zároveň sa na dnešnom rokovaní posledný raz zúčastnil Jozef Viskupič (OĽANO-NOVA).

Výbor NR SR pre kultúru a médiá súhlasí s návrhom na voľbu člena RVR a odporúča parlamentnému plénu, aby zvolilo jedného člena rady zo štyroch spomínaných kandidátov. V prípade, že člena rady poslanci nezvolia v prvom kole voľby, voľba sa zopakuje a postúpia do nej tí dvaja kandidáti, ktorí získajú najviac hlasov v prvom kole. Parlament musí podľa mediálneho výboru zvoliť člena rady, keďže Zoltánovi Pékovi, novinárovi a bývalému šéfovi maďarského vysielania STV a šéfredaktora Rádia Patria, trvá funkčné obdobie do 13. decembra tohto roka a je potrebné zaistiť, aby RVR mala plný stav, teda deväť členov.

Rokovanie otvoril minister kultúry Marek Maďarič prezentáciou návrhu rozpočtu MK SR na rok 2018. Podľa šéfa rezortu kultúry, „podstatnou črtou rozpočtu ministerstva kultúry na rok 2018 je nárast a ten ide najmä do oblasti fondov, do obnovy pamiatok a na platy zamestnancov rezortu kultúry“. Ako v rozprave k rozpočtu MK SR povedal podpredseda výboru Karol Farkašovský (SNS), rozpočet hodnotí pozitívne, podľa neho je dokladom toho, že „kultúra sa dostáva zo závetria“.
Ministerstvo kultúry by malo dostať zo štátneho rozpočtu na budúci rok 280 miliónov eur. Oproti tohtoročnému schválenému rozpočtu je to viac o 36,5 mil. eur, teda o 15 percent. Na zabezpečenie činnosti novozriadeného Fondu na podporu kultúry národnostných menšín je v kapitole ministerstva kultúry určených osem miliónov eur. Zároveň sa zvyšuje podpora audiovizuálnej kultúry a audiovizuálneho priemyslu o 2,71 mil. eur a zvyšuje sa transfer pre Fond na podporu umenia o päť miliónov eur. Rezort bude mať na budúci rok na kapitálové výdavky 37 miliónov. Ide o nárast o 16,7 milióna eur, ktorý súvisí najmä s pokračovaním prác na rekonštrukcii a modernizácii sídla Slovenskej národnej galérie v Bratislave, s rekonštrukciou budovy Slovenskej národnej knižnice v Martine a vybudovaním depozitára pre Slovenské národné múzeum v Seredi. Peniaze majú ísť aj na vypracovanie projektovej dokumentácie pre obnovu historickej budovy SND v Bratislave. Zvýšené zdroje sa použijú aj na udržanie projektov po skončení Operačného programu informatizácia spoločnosti (OPIS) a na valorizáciu platov.

RVR dostala pre budúci rok viac zdrojov, umožní to prijať do rady ďalších dvoch zamestnancov. Rada dlhodobo požadovala zvýšenie financií, najmä pre rôzne úlohy, ktoré na ňu kladie zákon o vysielaní a retransmisii a zároveň má aj nové medzinárodné úlohy. Ako na dnešnom rokovaní mediálneho výboru povedala predsedníčka rady Marta Danielová, rada sa zároveň snaží nakladať so svojimi prostriedkami hospodárne. Vyše 20-tisíc eur ušetrí na budúci rok na nájme, keďže sa presťahovala do nových a menej nákladných priestorov v centre hlavného mesta.
Rada plánuje z uložených pokút príjmy 250-tisíc eur, ktoré idú do štátnej pokladnice a výdavky vo výške takmer 1,383 mil. eur. Podľa návrhu štátneho rozpočtu celkové výdavky RVR na rok 2018 (1,38 mil. eur) sa v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2017 zvyšujú o 92 tisíc eur (7,12 %). Osobné výdavky sa navrhujú vo výške 836 tis. eur, čo je o 83,3 tisíca viac ako tento rok. Zvýšenie je spôsobené valorizáciou platov (27,6 tis. eur) a výdavkami na zriadenie medzinárodného sekretariátu pre zahraničnú agendu v rámci RVR, na čo pôjde 55,9 tisíca eur.
V oblasti sťažností a ich riešenia, ktoré sú najviac viditeľnou činnosťou RVR, podľa Danielovej zaznamenali výrazný pokles sťažností na objektivitu spravodajstva. Najviac sťažností je na dodržiavanie ochrany maloletých vo vysielaní, teda na porušenie pravidiel jednotného systému označovania programov (JSO). Sťažnosti na vysielanie počas kampane a moratória k nedávnym krajským voľbám RVR začne vyhodnocovať 22. novembra.

Jozef Viskupič bol na dnešnom rokovaní po zvolení za predsedu Trnavského samosprávneho kraja podľa vlastných slov posledný raz. Rokovanie v pléne naplánované do konca roka absolvuje. V mediálnom a kultúrnom výbore ho zastúpi Natália Milanová (za slobodna Galisová), z hnutia OĽANO, ktorá pôsobí v mediálnej a kultúrnej oblasti a okrem iného píše aj knihy. Podľa Viskupiča by sa mala stať podpredsedníčkou výboru, musí to však najskôr odhlasovať výbor. Viskupič (OĽANO) bol jedným z dvoch podpredsedov Výboru NR SR pre kultúru a médiá a v mediálnom výbore bol spolu približne sedem a pol roka.



©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.