12. 11. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Nemecký denník Der Tagesspiegel zverejnil zoznam 33.293 ľudí, ktorí podľa redakcie zahynuli pri pokuse dostať sa do Európy.
      Zoznam má 46 strán a pokrýva obdobie od roku 1993 do 29. mája 2017. Denník zverejnil vo štvrtkovom vydaní mená obetí, ich vek, krajinu pôvodu, okolnosti a dátum smrti a tiež zdroj informácií. Často však mená alebo iné údaje nie sú uvedené, pretože mŕtvi neboli identifikovaní. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra AP.
      V jednom zápise zoznamu sa uvádza, že iracký migrant Talat Abdulhamíd (36) zamrzol 6. januára tohto roka, keď 48 hodín kráčal cez hory na turecko-bulharskej hranici.
      V ďalšom zápise je uvedené, že 15. novembra 2016 sa utopil 15-ročný chlapec a 23 ďalších ľudí prežilo, keď sa ich gumený čln potopil počas plavby z Líbye cez Stredozemné more do Európy. Tieto informácie pochádzajú z Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).
      Niektorí prisťahovalci, ktorým sa podarilo dostať do Európy, neskôr zomreli pri násilných útokoch alebo si vzali život vo väzbe, keď čakali na deportáciu naspäť do vlasti.
      Sedemnásťročný somálsky mladík zomrel, keď ho neonacisti vo východonemeckom meste Schmölln donútili 21. októbra 2016 skočiť z veže. Tridsaťročný muž z Ugandy spáchal samovraždu v zadržiavacom stredisku pre prisťahovalcov na pobreží južného Anglicka.
      "Chceme si ich uctiť," napísal Der Tagesspiegel. "A zároveň chceme ukázať, že každý riadok predstavuje príbeh... a že tento zoznam sa predlžuje, deň za dňom," dodal nemecký denník.
      Drvivá väčšina ľudí v zozname denníka sa utopila v Stredozemnom mori pri pokuse dostať sa do Európy.
      Úplne posledné zápisy v zozname patria dvom neidentifikovaným ľuďom, pričom jeden z nich je dieťa, a majú dátum 29. mája 2017. V zápise sa uvádza: "Nájdené dve telá, 28 osôb je nezvestných, utopených alebo ušliapaných v panike, keď sa ich čln potápal pri pobreží Líbye."

Copyright TASR ©2017