2. 1. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Americký prezident Donald Trump je od začiatku vianočných sviatkov vo svojom luxusnom sídle Mar-a-Lago na Floride a takmer každý deň sa tam venuje obľúbenému golfu. Spravodajskej televízii CNN sa ho pred niekoľkými dňami podarilo pri tomto športe nakrútiť. 
      Kamera ho zachytila z cesty pri golfovom ihrisku - cez medzeru v stromoch a kríkoch, ktoré ihrisko od cesty oddeľujú. Počas nakrúcania však zrazu vošlo do záberu nákladné auto a americké médiá sa hneď zhodli na tom, že to nebolo náhodné. 
      Teraz sa šéf Bieleho domu postaral o svoje súkromie ešte lepšie. Do spomínanej medzery dal nasadiť nové stromy. "Dnes sme nenakrútili prezidenta hrajúceho golf. Sadia tam stromy," uviedla v sobotu CNN. 
      Šéf Bieleho domu novinárov do svojho súkromného sídla na Floride nepúšťa; dostali sa tam len vo februári, keď hostil japonského premiéra Šinzóa Abeho. Aj vtedy sa však sťažovali na nedostatočný prístup k obom štátnikom a nedôstojné zaobchádzanie s nimi. Napríklad keď politici hrali golf, boli novinári poslaní do miestnosti so zahalenými oknami. 


Dcéra zosnulého amerického bojovníka za ľudské práva Martina Luthera Kinga napadla týždenník Newsweek za to, že na sociálnej sieti Twitter zverejnil v pondelok záber jej otca ležiaceho v rakve. Médium snímku následne stiahlo a Bernice Kingovej sa ospravedlnilo.
      Pôvodný príspevok niesol titulok "Videl tu niekto môjho starého priateľa Martina?" Príspevok sa zaoberá nadchádzajúcimi výročiami historických udalostí vo svete. Newsweek sa Kingovej ospravedlnil za publikovanie "necitlivej fotografie". Martina Luthera Kinga zastrelili v roku 1968 v meste Memphis.
      "Dnes doobeda sme uverejnili názorový príspevok s necitlivou fotografiou Martina Luthera Kinga. Úprimne sa ospravedlňujeme rodine Kingovcov za túto do očí bijúcu chybu," uviedol Newsweek vo vyhlásení, z ktorého v utorok citovala spravodajská stanica Fox News. Ďalšie komentáre týždenník neposkytol.
      Zmienený názov príspevku pochádza z textu piesne "Abraham, Martin and John", ktorá vzdáva poctu zavraždeným Američanom vrátane Kinga a prezidentov Abrahama Lincolna a Johna F. Kennedyho. Pieseň skomponoval Dick Holler v roku 1968 a po prvý raz ju nahral Dion, neskôr mnohí iní interpreti.

Nemecko začína od pondelka zákonom vymáhať, aby sociálne médiá na internete bezodkladne odstraňovali nenávistné komentáre, falošné správy a ilegálny materiál. Stránkam, ktoré tak nebudú robiť, hrozí pokuta až do výšky 50 miliónov eur, informuje stanica BBC.
      Predmetná legislatíva ukladá, že stránky musia nežiaduci obsah odstrániť zo svojich serverov do 24 hodín po upozornení príslušnými úradmi. Pod daný zákon spadajú stránky s vyše dvoma miliónmi registrovaných členov. Zákon prijali vlani v júni, platiť začal v októbri s dvojmesačným odkladom.
      Legislatíva sa sústreďuje najmä na sociálne siete ako Facebook, Twitter či YouTube, aplikovateľný však bude aj na Reddit, Tumblr, Vimeo či Flickr. Facebook už preto v Nemecku zostavil veľký tím, ktorý sa bude zaoberať správami o obsahu porušujúcom zákon a lepším monitoringom príspevkov.
      Zákon je v Nemecku vnímaný ako kontroverzný; jeho kritici tvrdia, že by mohol viesť k neúmyselnej cenzúre alebo okliešteniu slobody prejavu. Politici ostro kritizujú sociálne siete aj v Británii, nazývajúc ich "hanbou" a vyhlasujúc, že neprispievajú ku kontrole nenávistného vyjadrovania.

Copyright © TASR 2017