15. 5. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Americká internetová spoločnosť Facebook zatiaľ identifikovala približne 200 aplikácií, u ktorých má podozrenie na zneužívanie údajov o užívateľoch svojej sociálne siete. Firma tiež uviedla, že v rámci vyšetrovania, ktoré v marci ohlásil jej zakladateľ a generálny riaditeľ Mark Zuckerberg, už preverila tisíce aplikácií.
"Zhruba 200 aplikácií bolo suspendovaných, kým sa dôkladne nepreskúma, či skutočne nejaké údaje zneužili," uviedol viceprezident Facebooku Ime Archibong. Vyšetrovanie, ktoré ohlásil Zuckerberg, sa týka aplikácií, ktoré mali prístup k veľkému množstvu údajov, než im ho Facebook v roku 2014 výrazne obmedzil.
"Máme veľké tímy interných aj externých odborníkov, ktoré pracujú na čo najrýchlejšom prešetrení týchto aplikácií. Doteraz boli preverené tisíce aplikácií," uviedol Archibong. "Keď nájdeme dôkazy, že aplikácie zneužili dáta, zakážeme ich a budeme o tom informovať prostredníctvom svojich stránok. Ukáže to ľuďom, či si oni alebo ich priatelia nainštalovali aplikáciu, ktorá pred rokom 2015 zneužívala údaje," dodal.
Facebook sa tento rok na jar stal terčom kritiky po správe, že analytická spoločnosť Cambridge Analytica neoprávnene získala informácie o desiatkach miliónov užívateľov jeho siete a využila ich, okrem iného, pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane Donalda Trumpa.

Copyright © ČTK 2018 


Severná Kórea oficiálne pozvala osem juhokórejských novinárov na budúcotýždňovú likvidáciu svojho jadrového testovacieho komplexu Pchunggje. Informovalo o tom v utorok juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra Jonhap.
Rozoberanie komplexu Pchunggje, z ktorého KĽDR vykonala od roku 2006 šesť jadrových skúšok, bude prebiehať 23.-25. mája.
"Pozvaní reportéri dostanú víza zo severokórejskej ambasády v Číne a 22. mája odletia spolu s ostatnými zahraničnými novinármi z Pekingu na letisko Kalma v (severokórejskom meste) Wonsan," uviedlo juhokórejské ministerstvo. Dodalo, že novinári sa z Wonsanu na východe KĽDR ku komplexu Pchunggje dopravia vlakom. Späť do vlasti odletia charterovým letom 26. alebo 27. mája.
KĽDR uplynulú sobotu oznámila, že komplex Pchunggje na severe svojho územia verejne rozoberie, pričom ceremóniu povolí sledovať zahraničným novinárom z dovedna piatich krajín - Británie, Číny, Južnej Kórey, Ruska a USA.
Čínski vedci už skôr dospeli k záveru, že tento komplex sa čiastočne zrútil a je nepoužiteľný. Po poslednej vykonanej jadrovej skúške zasiahla vlani v septembri túto lokalitu séria dotrasov, ktorá podľa presvedčenia seizmológov spôsobila zrútenie časti hory Mantapsan, pod ktorou sa komplex nachádza.
Rozobratie komplexu Pchunggje kritici vnímajú len ako symbolický krok zo strany Pchjongjangu. Odborníci však likvidáciu považujú za zmysluplný krok smerom k denuklearizácii Kórejského polostrova, o ktorej by sa malo diskutovať i na prelomovom summite amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorý sa uskutoční 12. júna v Singapure.


Príslušníci Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) vykonali raziu v kyjevskom sídle ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti. Informovala o tom v utorok agentúra AP.
Samotná RIA Novosti uviedla, že agenti SBU vtrhli do jej sídla v ukrajinskej metropole. Zadržali pritom minimálne jedného z jej spravodajcov a predviedli ho na výsluch. Agentúre sa s ním odvtedy nepodarilo skontaktovať.
SBU vo vyhlásení uviedla, že vyšetruje sieť mediálnych subjektov kontrolovaných ruskou vládou, ktoré "slúžia ako nástroje v hybridnej vojne voči Ukrajine".
Vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom sa prudko zhoršili v roku 2014, keď Rusko anektovalo Krymský polostrov a podporilo separatistov na východe Ukrajiny. Konflikt v Donbase si odvtedy vyžiadal už viac ako 10.000 životov. 


Copyright © TASR 2018