10. 5. 2018

Na mediácii organizovanej Slovenským syndikátom novinárov bolo iba vedenie RTVS


Na mediácii organizovanej Slovenským 
syndikátom novinárov bolo iba vedenie RTVS
Slovenský syndikát novinárov (SSN) naplánoval na dnes mediáciu medzi vedením RTVS a novinármi, ktorí nie sú spokojní s prácou vedenia tejto verejnoprávnej inštitúcie. Na mediáciu sa však dostavilo len vedenie spravodajstva rádiotelevízie - riaditeľ Sekcie spravodajstva a publicistiky Vahram Chuguryan, šéfka televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky Hana Lyons a šéfka rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky Petra Stano Maťašovská. Zástupcovia redaktorov na stretnutie neprišli.
Ako vysvetlila predsedníčka Spravodajských odborov Zuzana Kovačič Hanzelová, Slovenský syndikát novinárov neposlal Spravodajským odborom RTVS žiadnu pozvánku. "Považujeme za nepochopiteľné, že niekto chce robiť mediátora v spore a nepozve jednu zo zúčastnených strán. Navyše, ak by Syndikát rozumel práci novinárov, nedal by podobné stretnutie na desiatu ráno, keď celý tím musí pracovať a sanovať tak to, že vedenie vyhodilo zo dňa na deň štyroch reportérov," uviedla Kovačič Hanzelová s tým, že oni sami navrhovali mediátora, s jeho výberom však musia súhlasiť obe strany sporu, inak takáto mediácia nemá podľa Kovačič Hanzelovej zmysel. "Navyše, mediáciu nemá robiť ktokoľvek, kto sa prihlási, ale skúsený profesionál. Jednou z našich už zverejnených požiadaviek je, aby Vahram Chuguryan, Hana Lyons a Petra Stano Maťašovská zo svojich funkcií odišli, pretože nemajú našu dôveru a prehlbujú už tak napätú situáciu. Rokovanie preto očakávame s generálnym riaditeľom Jaroslavom Rezníkom, ktorý je aj podľa zákona ako štatutár RTVS jediným partnerom na diskusiu pre odbory. O stretnutie s generálnym riaditeľom RTVS sa snažíme už týždne. Doteraz k nemu neprišlo," dodala predsedníčka Spravodajských odborov RTVS.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.