31. 8. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


V uplynulých mesiacoch sa v Maďarsku urýchlili rokovania o príprave vládneho návrhu na zriadenie novinárskej komory, ktorá by regulovala mediálne prostredie. Uviedla to vo štvrtok na svojej internetovej stránke komerčná televízia ATV.
Vládne zdroje televízie v tejto súvislosti zdôrazňovali, že hlavným cieľom zriadenia komory je obhajovanie záujmov novinárov, a že nejde o politicky motivovaný krok. Ak komora vznikne, pracovať by mohli iba registrovaní žurnalisti, pričom by mali garantovanú istú výšku mzdy.
Viacerí vládni politici oslovení televíziou ATV vyjadrili nádej, že návrh zákona na zriadenie komory by mohol byť pripravený už na jeseň. Podľa pripravovaného návrhu by v celoštátnych médiách mohli pracovať iba členovia tejto komory.
Celoštátny zväz maďarských novinárov (MÚOSZ) už pri prvých informáciách o zámere vlády upozornil kabinet, že platný mediálny zákon zaručuje slobodné poskytovanie mediálnych služieb, slobodné šírenie mediálnych produktov či slobodné šírenie informácií a názorov prostredníctvom masovokomunikačných prostriedkov.
Predseda MÚOSZ-u Miklós Hargitai vyjadril názor, že ak by vláda nechcela prostredníctvom tejto komory politicky ovplyvňovať maďarské médiá, tak by ani nechcela takýto orgán zriadiť.

Na pôde Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku vystavia fotografie zo súťaže Slovak Press Photo. Stane sa tak vďaka spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Stálou misiou SR pri OSN v New Yorku, uviedla vo štvrtok pre TASR riaditeľka Slovak Press Photo Jana Garvoldtová.
"Vystavený súbor fotografií predstavuje výber ocenených a víťazných prác z 5. a 6. ročníka súťaže, ktoré tvoria akúsi mozaiku aktuálneho diania na Slovensku a v zahraničí, zachyteného slovenskými fotografmi v období od augusta 2015 do augusta 2017," uviedla Garvoldtová.
Súbor podľa jej slov pozostáva z 25 fotografií rôznych žánrov od 16 autorov, ktoré zobrazujú momenty z každodenného života, portréty ľudí z celého sveta, kultúrne a športové podujatia či prírodné scenérie.
Medzi vybranými autormi nechýba ani fotograf TASR Michal Svítok.
Vernisáž výstavy sa uskutoční 5. septembra 2018 o 18.30 h v priestoroch Stálej misie SR pri OSN v New Yorku, a to za osobnej účasti čestného hosťa, predsedu 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN Miroslava Lajčáka, dodala Garvoldtová.

Holandský vyšetrujúci sudca v Haagu ponechal predbežne na ďalších 14 dní za mrežami 26-ročného Pakistanca, ktorý adresoval pravicovému populistovi Geertovi Wildersovi likvidačné vyhrážky.
Muž je dôvodne podozrivý z vyhrážania, prípravy hrdelného zločinu s teroristickým motívom a podnecovania nenávisti. V pondelok sa vo videu zverejnenom na jednej zo sociálnych sietí vyjadril, že spácha atentát na Wildersa v súvislosti s ním pripravovanou súťažou karikatúr proroka Mohameda, pripomenula tlačová agentúra DPA.
V rovnakom čase sa na Twitteri objavilo aj oznámenie Geerta Wildersa, že predmetnú súťaž ruší so zdôvodnením, že nechce dopustiť straty na životoch nevinných ľudí, pretože radikálni moslimovia by sa mohli pomstiť nielen na jeho osobe, ale aj krajine tulipánov.
Informovala o tom verejnoprávna holandská televízia NOS.
Podľa skorších informácií spravodajského servera DutchNews.nl pakistanský denník Tribune informoval o tom, že tamojšie ministerstvo zahraničných vecí poverilo svojho veľvyslanca v Haagu, aby spolu s ambasádormi členských krajín Organizácie islamskej spolupráce (OIC) oslovili holandskú vládu a vzniesli protest proti zámeru lídra PVV usporiadať súťaž s rúhavými karikatúrami na adresu Mohameda. OIC združuje 57 krajín sveta, kde prevláda islam ako hlavné náboženstvo. 
Mohamed je zakladateľ islamu. Je autorom myšlienok, ktoré jeho žiaci a nasledovníci zostavili do podoby Koránu, posvätnej knihy moslimov.
Holandský premiér Mark Rutte sa v piatok 24. augusta dištancoval od súťaže posmešných karikatúr islamského proroka Mohameda. Súčasne na pravidelnej tlačovej konferencii zdôraznil, že súťaž neiniciovala vláda a že podujatie je provokáciou poslanca a lídra Strany slobody (PVV) Geerta Wildersa, ktorý nie je členom vládneho kabinetu.
Podľa Rutteho slov je všeobecne známe, že Wilders rád testuje hranice slobody prejavu a keďže v Holandsku jestvuje široká sloboda vyjadrovania, môže súťaž organizovať.
Holandský premiér objasnil, že nejde o akciu, ktorá sa koná z iniciatívy jeho vlády. 


Pakistanská vláda, ako aj tamojší radikálni islamisti označujú za víťazstvo rozhodnutie holandského pravicovopopulistického politika Geerta Wildersa zrušiť pripravovanú súťaž karikatúr moslimského proroka Mohameda. Strana Tehríke Labbaik, ktorá v Pakistane presadzuje zákony o bohorúhačstve, v tejto súvislosti taktiež ukončila svoj protestný pochod z mesta Láhaur do metropoly Islamabad, informovala v piatok tlačová agentúra DPA.
Tisíce prívržencov Tehríke Labbaik pod vedením predsedu strany Chádima Rizvího sa rozídu po tom, ako "zabránili bezvercom v znevažovaní proroka". "Toto je naše víťazstvo. Toto je veľký deň pre celý moslimský svet," vyhlásil ďalší stranícky líder Pír Afzál Kadrí pred jasajúcim davom, pokrikujúcim frázu "Alláhu akbar" (Boh je najväčší).
Islamistické zoskupenie chcelo pôvodne zablokovať jeden z hlavných vstupov do Islamabadu, podobne ako vlani, keď požadovalo odvolanie ministra spravodlivosti pre vynechanie zmienky o prorokovi Mohamedovi z návrhu ústavného zákona. Približne 10.000 podporovateľov strany tentoraz vyzývalo nového premiéra Imrána Chána na prerušenie vzťahov s Holandskom.
Vo štvrtok pochodujúcich zastavila polícia v meste Dželam, ležiacom približne 100 kilometrov juhovýchodne od Islamabadu.
Pakistanský minister informácií Favád Čaudhrí niekoľko hodín po oznámení zrušenia kontroverznej súťaže napísal na Twitteri, že ide o "veľké víťazstvo" pre pakistanskú vládu i občanov. Premiér Chán predtým zverejnil videoposolstvo, v ktorom vyjadril poľutovanie nad necitlivosťou Európanov.
Holandský premiér Mark Rutte sa minulý piatok dištancoval od avizovanej súťaže karikatúr proroka Mohameda a zdôraznil, že ide o provokáciu Wildersa, opozičného poslanca a lídra pravicovopopulistickej Strany za slobodu (PVV).
Pakistanská vláda sľubovala, že proti súťaži v Holandsku bude protestovať na pôde OSN. Wilders však vo štvrtok večer oznámil, že súťaž ruší pre obavy z pomsty radikálnych moslimov na nevinných ľuďoch. V Haagu medzitým predĺžili väzbu 26-ročnému Pakistancovi, ktorý adresoval Wildersovi likvidačné vyhrážky.
Stvárňovanie proroka Mohameda, ktorý bol zakladateľom islamu, je pre vyznávačov tohto náboženstva neprípustné a karikatúry vnímajú ako hlbokú urážku.



Agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) zatkli vo štvrtok muža, ktorý sa vyhrážal smrťou novinárom denníka Boston Globe. Reagoval tak na celoamerickú kampaň vyjadrujúcu nesúhlas s útokmi prezidenta Donalda Trumpa na slobodu tlače, ktorú nedávno iniciovali práve tieto noviny, informovala agentúra AP.
Zadržaný 68-ročný Kalifornčan Robert Chain sa telefonicky vyhrážal pracovníkom denníka Boston Globe celkovo 14 krát v priebehu necelých dvoch týždňov. Označoval ich pritom za "nepriateľov ľudu" a šíriteľov falošných správ, čo sú označenia, ktoré médiám často adresuje prezident Trump.
Pri prehliadke mužovho domu v oblasti Encino pri Los Angeles objavili celkovo 20 zbraní, ktoré mal zrejme v legálnej držbe. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa bol skutočne chystal vycestovať do Bostonu.
Prokuratúra trvá na tom, že Chain musí zostať vo väzbe, pretože predstavuje potenciálnu hrozbu pre svoje okolie. Obhajca naopak argumentoval tým, že podozrivý nebol doposiaľ nikdy trestaný a že neexistuje riziko jeho úteku. Sudca napokon podmienil jeho prepustenie zložením kaucie vo výške 50.000 dolárov.
Viac ako 350 amerických novín v reakcii na výzvu Boston Globe zverejnilo 16. augusta úvodníky, v ktorých vyjadrili nesúhlas s opakovanými Trumpovými útokmi na slobodu tlače a médií. Noviny upozorňovali na to, že prezidentove vyjadrenia podkopávajú základy americkej demokracie.
Chain v ten istý deň vystupňoval svoje telefonické hrozby: pracovníkom Boston Globe sa vyhrážal zastrelením a požadoval ukončenie "vlastizradných a štvavých" útokov voči Trumpovi. To podnietilo políciu k sprísneniu bezpečnostných opatrení v redakcii bostonského denníka a následne k zásahu voči pôvodcovi hrozieb.
Do redakcie začal Kalifornčan telefonovať 10. augusta, hneď po tom, ako Boston Globe vyzval na celoamerickú kampaň na obranu slobody tlače.
 

Copyright ©TASR 2018