27. 8. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Mjanmarský súd odložil v pondelok verdikt v prípade dvoch miestnych reportérov agentúry Reuters, ktorých obžalovali z porušenia štátneho tajomstva, na budúci týždeň. Dôvodom je zlý zdravotný stav sudcu, ktorý má proces na starosti, informujú agentúry Reuters a DPA.
Príslušný okresný sudca Khin Maung Maung na pojednávaní v Rangúne oznámil, že predsedajúceho sudcu v prípade Ye Lwina minulý týždeň hospitalizovali. Verdikt, pôvodne očakávaný tento pondelok, bude preto vynesený 3. septembra.
Novinári Ťjo Sou U (28) a Wa Lone (32) sú vo väzbe od vlaňajšieho decembra. Ich stíhanie je vnímané ako skúška pokroku k demokracii v tejto krajine juhovýchodnej Ázie po dlhoročnej vojenskej vláde.
Oboch reportérov obžalovali v júli na základe zákona pochádzajúceho ešte z koloniálneho obdobia, podľa ktorého im za porušenie štátneho tajomstva hrozí až 14 rokov väzenia. Novinári obvinenia odmietajú.
Zatkli ich v najväčšom mjanmarskom meste Rangún v decembri 2017 za to, že údajne disponovali dokumentmi týkajúcimi sa moslimskej menšiny Rohingov. Približne 700.000 Rohingov vlani ušlo z Mjanmarska do susedného Bangladéša pred brutálnym zásahom miestnej armády.
K zadržaniu žurnalistov, ktorí písali o masakre desiatich rohinských civilistov, došlo pred jednou reštauráciou po tom, ako sa stretli s policajtmi. Podľa obhajoby na nich nastražila polícia pascu, keď im pred zadržaním odovzdali inkriminované dokumenty.
Pondelkové krátke pojednávanie sa konalo za prísnych bezpečnostných opatrení. Zúčastnili sa na ňom aj diplomati a predstavitelia OSN vrátane veľvyslanca USA Scota Marciela a veľvyslanca EÚ Kristiana Schmidta.

Copyright © TASR 2018