1. 1. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Hovorca Vatikánu Greg Burke a jeho zástupkyňa Paloma Garcíová Ovejerová náhle odstúpili. Vo vyhlásení Vatikánu sa uvádza, že pápež František ich rezignáciu v pondelok prijal.
Burke na Twitteri napísal, že on a jeho zástupkyňa odstupujú s platnosťou od 1. januára 2019. Burke dodal vysvetlenie: "V tomto období zmien v štýle komunikovania Vatikánu si myslíme, že pre Svätého Otca je najlepšie, ak sa úplne oslobodí a zostaví si nový tím."
František vymenoval člena vatikánskeho komunikačného úradu Alessandra Gisottiho za dočasnú náhradu vo funkcii hovorcu, informovala tlačová agentúra AP.
Pápež nedávno dôkladne zreorganizoval mediálnu prácu Vatikánu, keď prepustil dlhodobého šéfredaktora vatikánskych novín L'Osservatore Romano so 150-ročnou históriou a vymenoval nového riaditeľa pre obsah všetkých vatikánskych médií.


Regionálneho riaditeľa a niekoľkých zamestnancov iránskej štátnej televízie IRIB prepustili v súvislosti so sexuálnou scénou vo filme Jackieho Chana, ktorú televízia odvysielala na ostrove Kiš.
Niektorí diváci na ostrove boli šokovaní po tom, ako miestna televízia odvysielala scénu, v ktorej má hongkonský herec, režisér, scenárista a majster bojových umení Jackie Chan sex s prostitútkou.
V krajine, kde si muž a žena nemôžu na televíznej obrazovke ani podať ruku, vyvolala spomínaná scéna senzáciu a okamžite začala kolovať na internete, napísala agentúra AFP.
"Tieto scény, ktoré sú v plnom rozpore s princípmi IRIB, viedli k rozviazaniu pracovného pomeru s niektorými zamestnancami IRIB v Kiši," uviedla na margo prípadu iránska agentúra ISNA.
Niektorých Iráncov však prísny postih zamestnancov televízie pohoršil, najmä v súvislosti so smrteľnou nehodou autobusu, pri ktorej minulý týždeň zahynulo desať študentov.
"Autobusy sa môžu prevracať, lietadlá padať a lode potápať... Nikto nie je prepustený... Niekoľko sekúnd sexu na IRIB a všetci zamestnanci sekcie sú okamžite vyhodení," napísal na Twitteri podľa agentúry v tomto kontexte jeden užívateľ z Iránu.
Moderátor IRIB Rezá Rašídpúr si vo svojej rannej talk show na margo škandálu zažartoval slovami o tom, že celému incidentu sa dalo predísť, ak by televízia počas predmetnej scény v titulkoch uviedla, že Jackie Chan bol ženatý s herečkou, ktorá hrala prostitútku. Odkazoval tak na minulotýždňový program IRIB, v ktorom sa pri scéne dvojice držiacej sa za ruky objavili práve titulky s informáciou o tom, že ide o manželský pár.

Turecká súkromná televízia A Haber odvysielala v pondelok zábery mužov odnášajúcich kufre údajne obsahujúce telesné pozostatky novinára Džamála Chášukdžího, ktorého začiatkom októbra zavraždili v priestoroch saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule. Informovala o tom agentúra Reuters.
Na zábere zverejnenom televíziou A Haber vidno mužov, ktorí zo saudskoarabského konzulátu v Istanbule prenášajú celkovo päť kufrov cez hlavný vchod rezidencie saudskoarabského generálneho konzula, ktorá sa nachádza neďaleko konzulátu.
Nemenovaný turecký predstaviteľ pravosť videa, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil aj denník Sabah, potvrdil. Saudskoarabské úrady na žiadosť agentúry Reuters o vyjadrenie nereagovali.
Saudskoarabský novinár Chášukdží žijúci v USA zmizol 2. októbra pri návšteve konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule, kam si prišiel vyzdvihnúť doklady potrebné na sobáš s tureckou snúbenicou. Turci tvrdia, že tohto prispievateľa amerického denníka The Washington Post zaškrtilo a rozrezalo 15-členné saudskoarabské komando, špeciálne vyslané na túto úlohu do Istanbulu.
Telesné pozostatky 59-ročného novinára sa napriek obhliadke konzulátu a iných miest dosiaľ nenašli. Keďže Chášukdží kritizoval saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, existujú špekulácie, že tento faktický vodca kráľovstva nariadil jeho odstránenie.

Copyright © TASR 2018

Americký prezident Donald Trump včera na twitteri opäť kritizoval médiá; tvrdí, že o ňom zle informujú v súvislosti s jeho úspechy na sýrskom bojisku. Šéf Bieleho domu je presvedčený, že ak by ktokoľvek iný zatočil s teroristickým hnutím Islamský štát tak ako on, stal by sa národným hrdinom.

"Ak by ktokoľvek s výnimkou Donalda Trumpa urobil v Sýrii, ktorá bola zašpinená islamskou republikou, to isté, čo ja, bol by národným hrdinom," napísal Trump. IS je podľa prezidenta takmer vyhnaný. "A my pomaly sťahujeme našich vojakov späť domov k ich rodinám, zároveň bojujeme proti zvyškom IS," poznamenal.
V sérii tweetov šéf Bieleho domu zdôraznil, že je jediným človekom v USA, ktorý môže povedať, že privádza domov vojakov, ktorí vyhrali. "A za to o mne zle píšu," poznamenal.
Trump tiež napísal, že v minulosti viedol kampaň za odchod zo Sýrie a ďalších miest a že teraz sa sústredí na to, aby sa zbavil lživých médií a zlých generálov, ktorí si na neho a na jeho fungujúce taktiku radi sťažujú.
V Sýrii pôsobí asi 2000 amerických vojakov, ktorí v boji proti IS podporujú arabsko-kurdskú koalíciu SDF, ktorej hlavnou súčasťou sú kurdskej milície YPG. Turecko však YPG považuje za teroristickú organizáciu napojenú na separatistickú Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá pôsobí na jeho území. Ankara pohrozila, že po stiahnutí amerických vojakov zo severu Sýrie začne proti YPG ofenzívu.

Copyright © ČTK 2018



O piatej nadránom stredoeurópskeho času sa spustili novoročné oslavy aj v New Yorku, ktoré starosta mesta Bill de Blasio venoval bojovníkom za slobodu slova a čestné miesto pri nich mali novinári a predstavitelia viacerých svetových médií vrátane televízií ABC, NBC, denníku The Washington Post či agentúry Reuters.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.