2. 1. 2019

Zomrel Edgar Hilsenrath

Zomrel Edgar Hilsenrath

Vo veku 92 rokov zomrel nemecký spisovateľ židovského pôvodu Edgar Hilsenrath. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie jeho rodinných pozostalých. Spisovateľ skonal 30. decembra v západnej časti Nemecka po boji so zápalom pľúc.
Hilsenrath sa narodil v roku 1926 v saskom Lipsku a keď mal 12 rokov, spolu s matkou a ďalším súrodencom utiekol pred nacistickou perzekúciou do mesta Siret, ktoré sa nachádza v rumunskom regióne Bukovina. Neskôr ho deportovali do židovského geta v ukrajinskom meste Černovice.
Po skončení vojny žil vo Francúzsku, Izraeli a Spojených štátoch. Začal sa venovať literatúre založenej prevažne na svojich spomienkach z vojny. Jeho najznámejšími románmi sú Noc (1964), Nacista a holič (1971) a Príbeh o poslednej myšlienke (1989), ktorý sa zaoberá genocídou Arménov.
Hilsenrath bol držiteľov mnohých ocenení vrátane Ceny Alfreda Döblina, Ceny Heinza Galinského, Ceny Hansa Ericha Nossacka, Ceny Hansa Sahla či Ceny Liona Feuchtwangera. Jeho najväčším medzinárodným bestsellerom bol román Nacista a holič, z ktorého sa predali milióny výtlačkov.

Copyright © TASR 2019