12. 2. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Európsky parlament v pondelok večer pomenoval rozhlasové štúdio tejto európskej inštitúcie po dvoch novinároch, ktorí sa v decembri stali obeťami teroristického útoku v centre Štrasburgu.

Zákonodarný zbor EÚ vzdal hold talianskemu novinárovi Antoniovi Megalizziovi a poľskému novinárovi a zamestnancovi EP Bartoszovi Orent-Niedzielskému. Obaja zahynuli po útoku zradikalizovaného atentátnika, ktorý začal strieľať do davu na Vianočných trhoch v Štrasburgu práve v dobe, keď prebiehalo decembrové plenárne zasadnutie EP.
Dva mesiace po tomto útoku bolo Štúdio 1 rozhlasu Európskeho parlamentu v Štrasburgu pomenované po oboch novinároch. Pamätnú tabuľu odhalil predseda EP Antonio Tajani v prítomnosti členov rodín oboch zavraždených novinárov.

"Antonio a Bartosz boli súčasťou nás všetkých. Ich projekt, ktorý bol reštartovaný, premení naše spomienky na živú prítomnosť týchto dvoch mladých novinárov. Vždy budeme obhajovať naše hodnoty, ktoré sú aj ich hodnotami," uviedol Tajani počas príhovoru. 


Copyright © TASR 2019



Pri nehode vrtuľníka v brazílskom Sao Paule zomrel oceňovaný televízny moderátor a novinár Ricardo Boechat. Nešťastie sa stalo v pondelok, keď sa vracal z univerzity v meste Campinas, informovala televízia TV Band. Vrtuľník, v ktorom sa viezol, sa zrútil na jednu z hlavných saoupaulských diaľnic a dopadol na kamión. Polícia potvrdila, že okrem Boechata zomrel aj pilot helikoptéry a vodič kamióna utrpel ľahké zranenia. "Vrtuľník sa pokúsil pristáť na prístupovej ceste blízko mýtnej stanice. Potom prišiel kamión a narazili. Pre kolíziu vypukol požiar," vysvetlil policajný kapitán Augusto Paiva.
Šesťdesiatšesťročný Boechat bol moderátorom hlavných večerných správ na TV Band, moderoval aj v rozhlase a písal stĺpčeky pre magazín IstoÉ. Často tiež v televízii moderoval prezidentské diskusie. Za svoju prácu o korupcii vyhral tri najprestížnejšie novinárske ceny v Brazílii. Otec šiestich detí bol známy tým, že si robil žarty z politikov naprieč celým politickým spektrom. Prezident Jair Bolsonaro, ktorý sa často stretával s novinárovou kritikou, na sociálnej sieti vyjadril sústrasť s jeho úmrtím.


Francúzske médiá prepustili niekoľko novinárov za kyberšikanu prostredníctvom tajnej skupiny na sociálnej sieti Facebook. Denník Libération a kultúrny magazín Les Inrockuptibles v pondelok oznámili, že vyhodili troch novinárov, ktorí pre nich pracovali, vrátane tvorcu skupiny. Libération minulý týždeň informoval, že niektorí členovia skupiny zvanej Liga LOL údajne obťažovali iných používateľov internetu sexistickými, homofóbnymi a rasistickými nadávkami. Prevažne sa tak dialo v rokoch 2009 až 2012. Členov skupiny v uplynulých dňoch obvinili z obťažovania viacerí ľudia vrátane niekoľkých novinárok. Pre zjavnú mačistickú kultúru skupiny ju francúzske médiá nazývajú "chlapčenský klub".


Rusko sa pripravuje na zavedenie vlastného segmentu internetu, ktorý by bol nezávislý od celosvetovej siete. Podľa návrhu zákona, ktorý v utorok v prvom čítaní schválila dolná komora ruského parlamentu, bude celá prevádzka internetu v Rusku zabezpečovaná výhradne ruskými servermi. Podľa Ljudmily Bokovovej, jednej z autoriek tohto návrhu, sa Rusko musí pripraviť na prípad, že by ho "odrezali" od celosvetového internetu. Môžu to podľa nej spraviť napríklad Spojené štáty, ak začnú "agresívne" využívať svoju doktrínu kybernetickej bezpečnosti.
Podľa agentúry Associated Press (AP) je však pravdepodobnejšie, že Rusko týmto krokom sleduje posilnenie kontroly domácich používateľov internetu a šíriteľov internetového obsahu, pričom Moskva sa podľa všetkého inšpirovala Čínou, kde internet podlieha silnej cenzúre.



Nemecký minister vnútra zakázal dve vydavateľstvá, ktoré údajne patria k zakázanej kurdskej organizácii. Horst Seehofer v utorok oznámil, že uvalil zákaz na vydavateľstvá Mezopotamien Verlag und Vertrieb GmbH a MIR Multimedia GmbH, pretože ich výnosy používali výhradne na podporu Strany kurdských pracujúcich (PKK). Polícia vykonáva vo vydavateľstvách v západnom a severnom Nemecku prehliadky. "Je nevyhnutné vytlačiť PKK, pretože napriek tomu, že je v Nemecku zakázaná, pokračuje v činnosti," vyjadril sa politik.
Nemecko zakázalo PKK v roku 1993 a považuje ju za zahraničnú teroristickú skupinu. V krajine žije zhruba 14 500 podporovateľov tejto organizácie.



Európsky parlament žiada dôkladné vyšetrovanie vrážd novinárov, Agentúru SITA o tom informoval europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec. Výbor Európskeho parlamentu totiž v pondelok v Štrasburgu rokoval o správe skupiny monitorujúcej dodržiavanie princípov právneho štátu na Slovensku a na Malte po vraždách novinárov v oboch krajinách. "Šéfka tejto skupiny, europoslankyňa Sophie in 't Veldová z Holandska, upozornila, že ako Ján Kuciak, tak aj zavraždená maltská novinárka, zomreli preto, lebo sa im darilo odkrývať obrovské korupčné schémy, ktoré siahali až do najvyšších vládnych kruhov," uviedol Štefanec a dodal, že je dôležité, aby medzinárodné vyšetrovanie oboch prípadov a ich presahov pokračovalo ďalej a bolo uchránené od politických vplyvov.
Štefanec tiež konštatoval, že hoci už poznáme pravdepodobných vykonávateľov vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, objednávateľ stále uniká. "K čiastočnému úspechu slovenskej polície významne prispela aj medzinárodná spolupráca a zriadenie medzinárodného vyšetrovacieho tímu, čo sme v Európskom parlamente bezprostredne po vražde žiadali. Teraz je dôležité nepoľaviť a pokračovať ďalej aj v medzinárodnom tíme, až kým nebudú odhalení všetci vinníci a vyšetrené všetky podozrenia, na ktorých Ján Kuciak pracoval. V Európskom parlamente budeme aj naďalej robiť to, čo je našou povinnosťou: chrániť peniaze občanov pred rozkrádaním a strážiť spravodlivosť a občianske práva," uzavrel europoslanec.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.